Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vem vinner Norrmejerier-stipendiet 2013? - Västerbottniska eldsjälar gör upp om 33 333 kronor

Drivkraft och engagemang som gjort verklig skillnad för många. I år nomineras fem stycken riktiga eldsjälar till Norrmejerier-stipendiet i Västerbotten. Den slutliga vinnaren röstas fram av norrlänningarna själva.

Norrmejerier-stipendiet delas ut till någon eller några som utöver det vanliga kan sägas ha gjort gott för Norrland. Vem som helst kan ansöka om stipendiet och bland tidigare vinnare finns såväl idrottsstjärnor som bloggare. Totalt i år kom 437 ansökningar in och av dem har juryn valt ut 15 finalister, fem från Västerbotten, fem från Norrbotten och fem från Västernorrland. De tre vinnarna får dela på 100 000 kronor.  

Den namnkunniga juryn utgjordes av Patrick Krainer, Nyhetschef VK, Clara Lidström: VD Underbaraclara AB, Jimmie Näslund, ansvarig utgivare Allehanda Media, Jan Stenberg, Kulturredaktör NSD, Jonna Jinton: VD Nordkristall Energismycken, bloggerska samt Hanna Widding, Product Manager Norrmejerier.

Årets nominerade i Västerbotten har det gemensamt att de gör stora skillnader på de platser där de verkar. Juryn har valt ut fem kandidater med följande motiveringar:

·  HemKÖRt, kör, Åsele

Ord som glädje, stolthet, tillhörighet och gemenskap beskriver kören HemKÖRt från Åsele. De har skapat en unik mötesplats för byborna i Åsele med omnejd och även spridit glädje över hela Norrland genom sina uppträdanden. En sann musikalisk inspirationskälla som visar resten av oss norrlänningar att bara engagemanget finns så kan man med små medel skapa något stort för både deltagare och publik.

·  Ida Östensson, entreprenör, Umeå

Ida Östensson är entreprenören och norrlandsprofilen som genom sitt outtröttliga engagemang arbetar för ett mer jämställt samhälle, både i Norrland och nationellt. Bl a i stiftelsen ”Crossing borders” där hon jobbar för ett mer jämställt deltagande i fritidsaktiviteter och i FATTA, som bland annat handlar om att få oss att reflektera över och agera mot sexuella övergrepp.

·  Marc Strömberg, kreatör, Umeå

Marc Strömberg är allkonstnären som personifierar norrländsk kreativitet.  Gränserna för kulturen flyttar han ständigt framåt och även om konstformerna varierar skiner alltid kärleken till Norrland igenom. Bland annat står han bakom Umeås alternativa logotyp, UÅ, och den uppmärksammade hjortrongranaten – en symbol för naturens försvar mot yttre hot. Det är profiler som Marc som bidragit till att nästa års kulturhuvudstad ligger i Norrland!

·  Motorveckan i Lycksele

Gemenskap, glädje och motorer – Motorveckan i Lycksele är ett lyckat sätt att lyfta en hel kommun och verkligen sätta Lycksele på kartan. Besökare från när och fjärran ges en mötesplats där de kan träffas och umgås med likasinnade. Ett imponerande arrangemang som gör avtryck i såväl Norrland som i resten av landet.

·  Linbanan, Örträsk-Mensträsk

När linbanan, som fraktade malm från Örträsk till Mensträsk, skulle läggas ner för 25 år sedan var det bybornas nytänkande som räddade den. Förutom att ta till vara arbetstillfällen bevarades också ett stycke teknikhistoria samtidigt som en svävande kombination av kultur och natur skapades. Linbanan är en stark symbol för vikten av att se möjligheterna i vår landsända, och lockar många besökare samtidigt som den bidrar till att hålla den norrländska glesbygden levande.

Norrlänningarna röstar fram vinnaren

Nu ligger avgörandet i norrlänningarnas egna händer. Från och med den 7 oktober är det möjligt att lägga sin röst på de nominerade till Norrmejerier-stipendiet. Röstningen sker på www.norrmejerier.se/stipendiet, via sms eller talonger som finns i Norrmejeriers annonser. På sajten finns också filmer där de nominerade presenteras. Fram till den 5 november kan man påverka resultatet och den 12 november presenteras vinnaren i Västerbotten.

Högupplösta pressbilder på de nominerade och information om de nominerade i de andra två länen finns i Norrmejeriers pressrum http://www.mynewsdesk.com/se/norrmejerier_ek

För mer information kontakta:

Hanna Widding, ansvarig för Norrmejerier-stipendiet

Telefon: 090-182995, 070-1843103

hanna.widding@norrmejerier.se


Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg norrländsk mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till högklassiga mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. Vi har unika varumärken som Västerbottensost®, Verum®, Fjällfil®, Fjällyoghurt®, Gainomax® och Norrglimt®. Norrmejerier ägs av ca 580 bönder (varav 466 aktiva mjölkbönder) i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, sysselsätter ca 490 årsanställda och omsätter drygt 1,8 miljarder kronor per år.

 

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Relaterat material

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.