Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vem vinner Norrmejerier-stipendiet 2013? - Norrbottniska eldsjälar gör upp om 33 333 kronor

Drivkraft och engagemang som gjort verklig skillnad för många. I år nomineras fem stycken riktiga eldsjälar till Norrmejerier-stipendiet i Norrbotten. Den slutliga vinnaren röstas fram av norrlänningarna själva.

Norrmejerier-stipendiet delas ut till någon eller några som utöver det vanliga kan sägas ha gjort gott för Norrland. Vem som helst kan ansöka om stipendiet och bland tidigare vinnare finns både idrotts- och musikstjärnor såväl som en förskola och ett äldreboende. Totalt i år kom 437 ansökningar in och av dem har juryn valt ut 15 finalister, fem från Västerbotten, fem från Norrbotten och fem från Västernorrland. De tre vinnarna får dela på 100 000 kronor. Förra året gick stipendiet i Norrbotten till Sofia Jannok.

Den namnkunniga juryn utgjordes av Jan Stenberg, Kulturredaktör NSD, Clara Lidström: VD Underbaraclara AB, Jimmie Näslund, ansvarig utgivare Allehanda Media, Patrick Krainer, Nyhetschef VK, Jonna Jinton: VD Nordkristall Energismycken, bloggerska samt Hanna Widding, Product Manager Norrmejerier.

Årets nominerade i Norrbotten har det gemensamt att de präglas av ideella insatser som gjort stora skillnader på de platser där de verkar. Juryn har valt ut fem kandidater med följande motiveringar:

·  Festival X, musikfestival, Älvsbyn

När några ungdomar i Älvsbyn saknade en musikfestival tog man saken i egna händer. Med prov på den norrländska skaparkraften arrangerade de Festival X – kostnadsfri, drogfri och fylld av musik! Ett lysande initiativ som gör oss stolta över den energi och framåtanda som finns bland norrländska ungdomar.

·  Dance Direction, dansskola, Boden

Med outtröttlig vilja sprider Dance Direction sin passion för dansen i byarna runt Luleå och Boden. Med dansläraren Catrin Johansson i spetsen får dansgruppen såväl barn som vuxna att utveckla inte bara dansen, utan även sin självkänsla och glädjen i att skapa något tillsammans. Genom att bidra till ett rikare kulturliv på landsbygden hjälper de till att skapa framtidstro och stolthet i hela Norrland.

·  Lilla Hjärtat, förening, Piteå

Föreningen Lilla Hjärtat drivs av den stora ambitionen att ge stöd för barn och familjer som behöver extra omtanke. Istället för att låta ”nånannanismen” som de kallar det styra, bidrar föreningen till att sätta en guldkant på tillvaron för de som behöver det som allra mest. Med sitt engagemang och äkta norrländsk drivkraft visar de att även om ingen kan göra allt, kan alla bidra med något. Och ofta finns behovet närmare än vad vi tror.

·  Elin-Alexandra Sundström, konstnär och musiker, Luleå

Elin-Alexandra Sundström har med sin verksamhet Kulturgården starkt bidragit till att förvalta och utveckla ett rikt kulturliv i Gammelstads kyrkby. Genom att kombinera musik, historia, teater och konst har hon skapat en mötesplats som gör vårt norrländska kulturarv tillgängligt för alla.

·  Teaterföreningen Bröt, Kalix

Teater kan vara så mycket mer än bara underhållning, vilket Teaterföreningen Bröt visar gång på gång. Med sin outtröttliga ambition att sprida kultur och teater till hela Norrbotten har de verkligen lyckats engagera både sina medlemmar och sin publik. Extra glädjande är att våra unga och lovande teateramatörer ges en chans att möta en bred publik. Den återväxten betyder nämligen att vi norrlänningar kommer att få uppleva god teater även i framtiden.

Norrlänningarna röstar fram vinnaren

Nu ligger avgörandet i norrlänningarnas egna händer. Från och med den 7 oktober är det möjligt att lägga sin röst på de nominerade till Norrmejerier-stipendiet. Röstningen sker på www.norrmejerier.se/stipendiet, via sms eller talonger som finns i Norrmejeriers annonser. På sajten finns också filmer där de nominerade presenteras. Fram till den 5 november kan man påverka resultatet och den 14 november presenteras vinnaren i Norrbotten.

Högupplösta pressbilder på de nominerade och information om de nominerade i de andra två länen finns i Norrmejeriers pressrum http://www.mynewsdesk.com/se/norrmejerier_ek


Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg norrländsk mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till högklassiga mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. Vi har unika varumärken som Västerbottensost®, Verum®, Fjällfil®, Fjällyoghurt®, Gainomax® och Norrglimt®. Norrmejerier ägs av ca 580 bönder (varav 466 aktiva mjölkbönder) i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, sysselsätter ca 490 årsanställda och omsätter drygt 1,8 miljarder kronor per år.

 

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Relaterat material

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.