Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vem vinner Norrmejerier-stipendiet 2012? Storuman Armsport och Trästockfestivalen bland de nominerade

Rock Out Wild, Storuman Armsport, Fausta Marianovic, Trästockfestivalen samt En miljon små steg är de fem nominerade till Norrmejerier-stipendiet i Västerbotten. Bland närmare 300 ansökningarna har juryn valt ut totalt 15 kandidater i tre län som tillsammans gör upp om 100 000 kronor. Den slutliga vinnaren i varje län röstas fram av norrlänningarna själva.

I år firar Norrmejerier-stipendiet 25 år och 15 finalister (fem från Västerbotten, fem från Norrbotten och fem från Västernorrland) har valts ut av juryn. En vinnare från varje län vinner stipendiet på respektive 33 333 kronor. Förra året gick stipendiet i Västerbotten till festivalen House of Metal.

Nu ligger avgörandet i norrlänningarnas egna händer. Från och med den 23 april är det möjligt att lägga sin röst på de nominerade till Norrmejerier-stipendiet. Röstningen sker på www.norrmejerier.se, via sms eller talonger som finns i Norrmejeriers annonser. Fram till den 22 maj kan man påverka resultatet och i början av juni presenteras de slutliga vinnarna.

-  Gensvaret var enormt när vi i början av året bad norrlänningarna om tips på personer och organisationer som gjort gott för Norrland. Totalt fick vi in nästan 300 förslag vilket är fler än någonsin tidigare under stipendiets 25 år. Det känns fantastiskt att engagemanget är så stort för det finns ju så många som är värda att lyftas fram, säger Anna Dahlgren ansvarig för Norrmejerier-stipendiet hos Norrmejerier.

Juryn bestod av följande personer: Sigge Jungell, VD Allehanda Media, Karin Bodin, VD Polarbröd, Jan Bergsten, kulturredaktör NSD, Patrick Krainer, nyhetschef VK och Anna Dahlgren, Brand Manager Norrmejerier.

Juryns nomineringar till Norrmejerier-stipendiet från Västerbotten är:

  • Rock Out Wild, rockfestival Sorsele

En rockfestival fylld med riktigt tung musik från hela Sverige – mitt i Norrlands inland, vid foten av ett fjäll. Ett fantastiskt initiativ som skapat framåtanda och som har utvecklats till att hålla igång kulturlivet under hela året genom återkommande livespelningar. Hela bygden i alla åldrar är engagerade i att sprida en positiv stämning över Sverige.

  • Storuman Armsport, förening Storuman

Mellan åren 2000-2012 har klubben tagit ca 18 SM-guld. Per år! Till det kan
bl a läggas 11 VM-guld. Trots att de är verksamma i en liten sport på en liten ort har de åstadkommit mycket för regionen. Genom åren har de försett Norrland med en stadig ström av starka ambassadörer som når ut över hela världen.

  • Fausta Marianovic, författare och sjuksköterska Umeå

En hyllad författarinna som genom sin skildring av livet i Balkan under Bosnienkriget fått mycket uppmärksamhet i hela landet. Förhoppningen är förstås att hennes nästa bokprojekt som utspelas i Västerbotten ger en lika engagerande beskrivning av den norrländska vardagen. Hon visar på den kulturella och geografiska bredd som finns i vår region.

  • Trästockfestivalen, musikfestival Skellefteå

Från att ha varit en lokal musikalisk angelägenhet för ungdomar, har Trästockfestivalen vuxit fram till en stor tvärkulturell händelse för alla åldrar i både regionen och hela landet. I 21 år har festivalen vuxit och skapat en stabil plattform för att sprida glädje och stolthet bland oss norrlänningar.

  • En miljon små steg, webbsida Umeå

Sex unga Umeåbors vilja att skydda vår unika norrländska natur ledde till skapandet av en webbsida fylld av konkreta tips om hur du kan påverka miljön i din vardag. Sidan verkar på ett engagerat sätt för hållbarhet och goda vanor i det lilla. Utan pekpinnar visas vad vi alla kan bidra med för att få en bättre omvärld och levande norrländsk miljö även i framtiden.

Högupplösta pressbilder på de nominerade och information om de nominerade i de andra två länen samt om tidigare års vinnare finns i Norrmejeriers pressrum http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/norrmejerier_ek

För mer information kontakta:

Anna Dahlgren, ansvarig för Norrmejerier-stipendiet

Telefon: 070-184 31 01

anna.dahlgren@norrmejerier.se

 

 

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri. Vi förädlar årligen ca 195 miljoner kg norrländsk mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till mjölk, fil, grädde och ost. Vi är stolta över våra unika varumärken Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Norrglimt® och JOKK®. Norrmejerier ägs av ca 610 bönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland och sysselsätter ca 480 årsanställda och omsätter ca 1,8 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Relaterat material

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.