Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vem vinner Norrmejerier-stipendiet 2012? Sofia Jannok och Pajala Winter Classic bland de nominerade

Sofia Jannok, Peo Rask, Birgitta och Tim Linhart, Pajala Winter Classic samt Gallijar-Järvlia Kulturbygdsförening är de fem nominerade till Norrmejerier-stipendiet i Norrbotten. Bland närmare 300 ansökningarna har juryn valt ut totalt 15 kandidater i tre län som tillsammans gör upp om 100 000 kronor. Den slutliga vinnaren i varje län röstas fram av norrlänningarna själva.

I år firar Norrmejerier-stipendiet 25 år och 15 finalister (fem från Västerbotten, fem från Norrbotten och fem från Västernorrland) har valts ut av juryn. En mottagare från varje län vinner stipendiet på respektive 33 333 kronor. Förra året gick stipendiet i Norrbotten till förskolan BarnCompaniet i Boden.

Nu ligger avgörandet i norrlänningarnas egna händer. Från och med den 23 april är det möjligt att lägga sin röst på de nominerade till Norrmejerier-stipendiet. Röstningen sker på www.norrmejerier.se, via sms eller talonger som finns i Norrmejeriers annonser. Fram till den 22 maj kan man påverka resultatet och i början av juni presenteras de slutliga vinnarna.

- Gensvaret var enormt när vi i början av året bad norrlänningarna om tips på personer och organisationer som gjort gott för Norrland. Totalt fick vi in nästan 300 förslag vilket är fler än någonsin tidigare under stipendiets 25 år. Det känns fantastiskt att engagemanget är så stort för det finns ju så många som är värda att lyftas fram, säger Anna Dahlgren ansvarig för Norrmejerier-stipendiet hos Norrmejerier.

Juryn bestod av följande personer: Sigge Jungell, VD Allehanda Media, Karin Bodin, VD Polarbröd, Jan Bergsten, kulturredaktör NSD, Patrick Krainer, nyhetschef VK och Anna Dahlgren, Brand Manager Norrmejerier.

Juryns nomineringar till Norrmejerier-stipendiet från Norrbotten är:

  • Sofia Jannok, sångerska, Gällivare

Visa, pop, jazz och jojk. Inget uttryck är främmande för sångerskan och låtskrivaren Sofia Jannok. Hon kombinerar sitt samiska ursprung med ett modernt uttryck och sprider med glöd och energi det norrländska vidare i Sverige och världen.

  • Peo Rask, författare, Luleå

Med finstämda texter och brinnande hjärta, både som författare och förläggare, sprider Peo norrländsk litteratur och speglingar av Norrland. Såväl poesi som barnlitteratur fylld av norrländsk känsla ryms i hans verk. Han visar att det är möjligt att bedriva kulturell verksamhet på hög nivå även i vår del av landet.

  • Birgitta och Tim Linhart, konstnärer, Luleå

Tillsammans skapar de stor norrländsk konst som är både stilfull och fast förankrad i det klimat och landskap vi lever i, och som även står i samklang med människorna som bor här. Oavsett vilket material de väljer att arbeta med väcker deras konst stor uppmärksamhet, hos både norrlänningar och besökare.

  • Pajala Winter Classic, sportevenemang, Pajala

De har fört tillbaka hockeyn till sitt norrländska ursprung; naturisen. På Torne älv har nya och gamla stjärnor mötts och därigenom skapat en hockeygala med stort underhållningsvärde som gör gott för såväl hela bygden som för förenings-livet i Pajala. Med hockeygalan skapas förutsättningar för att ungdomsidrotten ska frodas även i framtiden.

  • Gallijar-Järvlia Kulturbygdsförening, Gallejaur

Som förvaltare av kulturreservatet Gallejaur med dess välbevarade 1800-talsmiljö, har föreningen verkligen tagit tillvara på det unika i bygden. Genom att berätta om, och visa på, vår norrländska historia har de skapat ett blomstrande besöksmål mitt i skogslandskapet.

Högupplösta pressbilder på de nominerade och information om de nominerade i de andra två länen samt om tidigare års vinnare finns i Norrmejeriers pressrum http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/norrmejerier_ek

Filmer med de nominerade finns på YouTube. Sök på Norrmejerier-stipendiet.

För mer information kontakta:

Anna Dahlgren, ansvarig för Norrmejerier-stipendiet

Telefon: 070-184 31 01

anna.dahlgren@norrmejerier.se

Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri. Vi förädlar årligen ca 200 miljoner kg norrländsk mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till högklassiga mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. Vi har unika varumärken som Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Norrglimt® och JOKK® bärdryck. Norrmejerier ägs av ca 610 bönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, sysselsätter ca 470 årsanställda och omsätter drygt 1,8 miljarder kronor per år.

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri. Vi förädlar årligen ca 195 miljoner kg norrländsk mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till mjölk, fil, grädde och ost. Vi är stolta över våra unika varumärken Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Norrglimt® och JOKK®. Norrmejerier ägs av ca 610 bönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland och sysselsätter ca 480 årsanställda och omsätter ca 1,8 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Relaterat material

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.