Gå direkt till innehåll
Maria Hedblom, vd Sparbanksstiftelsen Norrland, Hans Kreisel, vd Skellefteå Kraft, Erik Bergkvist, regionråd Region Västerbotten, Thomas Rudin, ostmästare vid Burträsk mejeri, Norrmejerier, Anders Fredriksson, vd Norrmejerier,  Foto: Patrick Trägårdh
Maria Hedblom, vd Sparbanksstiftelsen Norrland, Hans Kreisel, vd Skellefteå Kraft, Erik Bergkvist, regionråd Region Västerbotten, Thomas Rudin, ostmästare vid Burträsk mejeri, Norrmejerier, Anders Fredriksson, vd Norrmejerier, Foto: Patrick Trägårdh

Pressmeddelande -

​Västerbottensost® vinner Västerbotten GrandPris

Anders Fredriksson, vd för Norrmejerier och Thomas Rudin, ostmästare vid Burträsk mejeri tar emot Västerbotten GrandPris på Grand Hôtel i Stockholm.

Pressbilder: https://share.mediaflowpro.com/?MQACET681I
Vinnarfilmen: https://www.dropbox.com/s/p3uwkxwwxlf79aj/Vinnarfilmen_Grand2018_NO_GRADING.mp4?dl=0

– Det är en ära att få representera flera generationer av stolta ägare och medarbetare som är värda all uppmärksamhet. Inte minst går tankarna till Ulrika Eleonora Lindström som lyckades göra en ost med så unika egenskaper att den efter mer än hundra år är Sveriges godaste ost, säger Anders Fredriksson, Norrmejeriers vd.

Kunskap och hantverk har förts vidare mellan ostmästare i flera generationer.

– Varje ystning är unik och kräver stor noggrannhet. Mjölken i sig är en naturlig råvara som varierar med årstiderna. Västerbottensost kräver min uppmärksamhet och det är en stor del av mitt liv, säger Thomas Rudin, ostmästare vid Burträsk mejerier, Norrmejerier.

Tack vare målmedvetna satsningar har Västerbottensost blivit tillgänglig för många fler. Idag kan man köpa Västerbottensost i hela Sverige, Finland, Norge, Baltiska länderna, Storbritannien, Tyskland, Spanien och Island.

När svenskar rekommenderar varumärken placerar sig Västerbottensost i topp i sällskap med stora och internationellt kända varumärken.

– Att vårda ett historiskt arv är ansvarsfullt men det är en självklarhet att Västerbottensost ska leva vidare långt in i framtiden och fortsätta ge berömmelse till Burträsk och Västerbotten, säger Anders Fredriksson, vd vid Norrmejerier.

Läs också presstexten:http://www.mynewsdesk.com/se/region-vasterbotten/pressreleases/de-tar-hem-vaesterbotten-grandpris-2018-2388795

En kärlekshistoria sedan 1872

Västerbottensost har en lika lång kärleksfylld historia. Det hela började med ett kärleksmöte. En septemberdag 1872 stod Eleonora Lindström vid ystkaret i Burträsk när hon plötsligt överraskades av en unge friare. Tycke uppstod – och kärleksmötet mellan de båda ledde till att elden under ystningskärlet brann ut och fick tändas på nytt otaliga gånger. Det sägs att den utdragna processen inte bara blev starten på en lång kärlekshistoria. De blev också tillkomsten av Västerbottenost så som vi känner den än idag. Precis som i alla tider tillverkas osten fortfarande på mjölk från utvalda gårdar runt Burträsk.

I sortimentet finns: Västerbottensost Original®, Västerbottensost® Extra Lagrad och Västerbottensost® Vindelnrökt. Läs mer på: https://vasterbottensost.com/

Läs mer om Yogovs undersökning om varumärken: https://www.mynewsdesk.com/se/norrmejerier_ek/pressreleases/vaesterbottensost-r-fortsatt-i-topp-bland-rekommenderade-varumaerken-2289420

Fakta om Västerbotten GrandPris

Västerbotten GrandPris är en utmärkelse som delas ut av Region Västerbotten, Sparbanksstiftelsen i Norrland och Skellefteå Kraft. Stipendiet har instiftats för att uppmärksamma en aktör från länet som genom sitt sätt att arbeta har attraherat människor från världens alla hörn, och delas årligen ut under invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel.

Presskontakt

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43, mariann.holmberg@norrmejerier.se

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 460 lokala bönder varav 390 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,8 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.