Gå direkt till innehåll
Nationaldagsmenyns varmrätt bestående av ugnsbakad örtfärserad röding, potatispuré med Västerbottensost och champagnesås komponerad av Svenska Kocklandslaget.
Nationaldagsmenyns varmrätt bestående av ugnsbakad örtfärserad röding, potatispuré med Västerbottensost och champagnesås komponerad av Svenska Kocklandslaget.

Pressmeddelande -

Västerbottensost® och Svenska Kocklandslaget presenterar...

Snart stundar Sveriges nationaldag och i år har Svenska Kocklandslaget tagit fram en härlig trerättersmeny för att sätta extra guldkant på firandet. Västerbottensost® som är initiativtagare till menyn vill med detta inspirera till nya mattraditioner i samband med nationaldagen.

- I Sverige har vi har många bra råvaror och unika smaker vilket gjort det till en fröjd att vara med och skapa den första Nationaldagsmenyn och jag är väldigt stolt över resultatet. Jag hoppas att många kan inspireras och lockas att laga menyn och att rätterna kan komma till pass även senare i sommar, säger Jens Ericsson, General Manager Svenska Kocklandslaget.

Förrätt
Matjessill med brynt smör och bakad äggula, saltrostade hasselnötter, picklad kålrot, isad silverlök, forellrom och majonnäs med Västerbottensost®

Varmrätt
Ugnsbakad örtfärserad rödingfilé med potatispuré med Västerbottensost serveras med grön sparris, vit sotad sparris, gulbetor, en svampfylld krokett och champagnesås

Dessert
Ostkaka med Västerbottensost® serveras med en somrig jordgubbskompott

Hela menyn hittar du här
(https://vasterbottensost.com/inspiration/nationaldagsmeny).

Den svenska nationaldagen blev helgdag så sent som 2005 och har inte varit förknippad med någon speciell mattradition. Påsk, midsommar och jul har traditionsenligt firats med bufféer fyllda av ostar, sill och lax, medan nationaldagen på sin höjd kan förknippas med grillning och jordgubbar. Det här är något som Västerbottensost nu vill ändra på genom att introducera en nationaldagsmeny.

-Vi tycker att Sveriges nationaldag förtjänar en god trerättersmeny och är väldigt glada över att Svenska Kocklandslaget tagit fram flera härliga rätter som verkligen har smak av Sverige. Vi ser gärna att det blir en tradition att fira med svenska råvaror till nationaldagen, säger Lina Jonsson, Product & Relationships Manager för Västerbottensost.

Nationaldagsmenyns förrätt och varmrätt är skapad av Marcus Bremdal som är kock i Svenska Kocklandslaget och Ludvig Persson från Svenska Kocklandslaget har tagit fram desserten.

För mer information, kontakta gärna
Lina Jonsson, Product & Relationships Manager, Västerbottensost
Lina.Jonsson@norrmejerier.se, 076-136 33 01

Jens Ericsson, General Manager Svenska Kocklandslaget
jens.ericsson@kocklandslaget.se, 070-254 25 66

Unik historia sedan 1872
Västerbottensost är en svensk klassiker som tillverkades första gången 1872 i Burträsk av mejerskan Ulrika Eleonora Lindström. Den vällagrade hårdosten med sin helt unika smak tillverkas av mjölk från trakterna runt Burträsk och karaktäriseras av sälta, fruktighet och beska. Receptet, som är en väl bevarad hemlighet och som bara några få personer känner till, ligger i säkert förvar i mejeriet i Burträsk. Västerbottensost fascinerar människor lika mycket idag, som för över hundra år sedan. Både i all sin enkelhet på ostbrickan och som uppskattad smaksättare i matlagning samt på brödet. Västerbottensost kan endast tillverkas på det lilla mejeriet i Burträsk. För det är endast där, och ingen annanstans, som Västerbottensost får sin alldeles unika smak.

Om Svenska Kocklandslagen
Det Svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget utgör de två landslag som är Sveriges nationella lag för att tävla i Culinary World Cup 2022 samt Culinary Olympics 2024. Sveriges landslag har under två decennium presterat på högsta kulinariska nivå och är världens främsta landslag under denna tidsperiod. Senast i Culinary Olympics i Stuttgart 2020 tog svenska Juniorkocklandslaget guld och svenska Kocklandslaget silver.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av 410 lokala bönder varav 330 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter cirka 540 årsanställda och omsätter ca två miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Relaterat material

Relaterade nyheter

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.