Följ Norrmejerier

Västerbottensost fortsätter att öka i Finland

Pressmeddelande   •   Feb 28, 2013 14:34 CET

Under de senaste åren har distributionen av Västerbottensost utökats kraftigt i Finland och från och med februari i år finns Västerbottensost på Stockmann’s Herkku, K-Citymarkets, flera K-Supermarkets, Prismas och de största S-Markets-butikerna. När Västerbottensost först gjorde intåg i Finland fanns vår svenska favoritost enbart på utvalda Stockmann - nu hittar finländarna Västerbottensost över hela landet, på flera olika kedjor och i tre olika varianter (150 gram riven, 165 gram gourmetbit samt 450 gram bit).

– Vi är väldigt glada över hur väl Finland tagit emot Västerbottensost. På bara ett par år har vi utökat distributionen från en kedja till att finnas över hela landet och på ett flertal olika kedjor. Vi ser fram emot att etablera Västerbottensost i fler länder under de kommande åren, säger Agneta Andersson, Brand Manager, Västerbottensost.

Förutom i Sverige och Finland säljs Västerbottensost även i Storbritannien samt på IKEA i USA. 

Kort om Västerbottensost

Bakom receptet på den älskade osten står mejerskan Ulrika Eleonora Lindström. År 1910 registrerades varumärket Västerbottensost hos patent- och registreringsverket. Men det var flera år tidigare, runt år 1872, som receptet till Västerbottensost kom till i det lilla mejeriet i Burträsk.

Ingen vet varför det bara går att tillverka Västerbottensost på mejeriet i Burträsk, om det är husfloran som är unik för Burträsk eller om det beror på andra faktorer. Men en sak är säker, osten är lika älskad idag som för 100 år sedan.

Västerbottensost är ett av Norrmejerier registrerat varumärke.

För mer information om Västerbottensost, kontakta:
Agneta Andersson, Brand Manager Västerbottensost, e-post: agneta.andersson@norrmejerier.se, telefon: 090-18 29 19

För praktiska frågor, högupplösta bilder etc, kontakta:
Emma Lundskog, Wenderfalck, e-post: emma@wenderfalck.com, telefon: 0736-24 19 17


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri. Vi förädlar årligen ca 200 miljoner kg norrländsk mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till högklassiga mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. Vi har unika varumärken som Västerbottensost®, Verum®, Fjällfil®, Fjällyoghurt®, Gainomax® och Norrglimt®. Norrmejerier ägs av ca 610 bönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, sysselsätter ca 470 årsanställda och omsätter drygt 1,8 miljarder kronor per år.