Gå direkt till innehåll
Västerbottensost fortsätter att satsa på export

Pressmeddelande -

Västerbottensost fortsätter att satsa på export

Västerbottensost fortsätter sin resa ut i världen. Efter en mycket lyckad lansering på utvalda Waitrosebutiker i London tidigare i år utökar nu Västerbottensost sin distribution till ytterligare dryga 90 butiker över hela Storbritannien. Även i Finland blir det lättare att få tag på Västerbottensost. Från och med februari 2012 kan man köpa den eftertraktade osten på Kesko, en av Finlands största matkedjor.


Västerbottensost har med sin unika smak och höga kvalitet fått ett gott rykte ute i världen. Det är många som efterfrågar den mytomspunna osten och varje år kommer det in frågor till Västerbottensost runt export. Eftersom produktionen är begränsad till mejeriet i Burträsk och efterfrågan nationellt och internationellt är större än antalet ostar som kan produceras är urvalet av återförsäljare utomlands mycket selektivt.

 

– Västerbottensost är en del av svensk mattradition och genom att utöka exporten bidrar vi på vårt sätt till att denna tradition kommer ut i världen. Vi har fått otroligt positiv respons i såväl Storbritannien som i Finland, det känns verkligen roligt att nu kunna erbjuda ännu fler konsumenter vår älskade ost. Efterfrågan från andra länder växer och vi ser fram emot att kunna utöka distributionen ytterligare även i framtiden, säger Agneta Andersson, Brand Manager, Västerbottensost.

 

I Storbritannien kommer Västerbottensost finnas tillgänglig i många Waitrosebutiker, med en distribution över hela landet. I Finland utökar Västerbottensost sin distribution från endast Stockmann till att även innefatta butikskedjan Kesko.

 

I Storbritannien lanseras Västerbottensost 200 gram. Cirkapris £ 22,99/kilo.

 

I Finland lanseras Västerbottensost 165 gram gourmetbit samt 150 gram riven.

 

Kort om Västerbottensost

Bakom receptet på den älskade osten står mejerskan Ulrika Eleonora Lindström. År 1910 registrerades varumärket Västerbottensost hos patent- och registreringsverket. Men det var flera år tidigare, runt år 1872, som receptet till Västerbottensost kom till i det lilla mejeriet i Burträsk.

 

Ingen vet varför det bara går att tillverka Västerbottensost på mejeriet i Burträsk, om det är husfloran som är unik för Burträsk eller om det beror på andra faktorer. Men en sak är säker, osten är lika älskad idag som för 100 år sedan.

 

Tidigare i år lanserades kokboken Västerbottensost – 100 vinnande recept som en del av att Västerbottensost firade 100 år som registrerat varumärke år 2010.

 

Västerbottensost är ett av Norrmejerier registrerat varumärke.

 

För mer information om Västerbottensost, kontakta:

Agneta Andersson, Brand Manager Västerbottensost, e-post: agneta.andersson@norrmejerier.se, telefon: 090-18 29 19

För praktiska frågor, högupplösta bilder etc, kontakta:

Emma Lundskog, Wenderfalck, e-post: emma@wenderfalck.com, telefon: 0736-24 19 17

 

Ämnen

Taggar


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri. Vi förädlar årligen ca 195 miljoner kg norrländsk mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till mjölk, fil, grädde och ost. Vi är stolta över våra unika varumärken Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Norrglimt® och JOKK®. Norrmejerier ägs av ca 620 bönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland och sysselsätter ca 480 årsanställda och omsätter ca 1,8 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.