Gå direkt till innehåll
​Västerbottensost besökscenter öppnar igen till sommaren

Pressmeddelande -

​Västerbottensost besökscenter öppnar igen till sommaren

Nu finns åter chansen att uppleva Västerbottensost med alla sinnen. Västerbottensost besökscenter i Burträsk öppnar på nytt under sommaren i samarbete med Burträsk Värdshus. 

Dörrarna slås upp den 27 juni.

Efterlängtad öppning

Västerbottensost besökscenter i Burträsk stängde den 1:a oktober 2015 då Norrmejerier satte allt fokus på kärnverksamheten. Genom ett samarbete med Burträsk Värdshus kommer centret att hålla öppet under sommaren.

– Många har kontaktat oss, både från bygden och andra delar av Sverige, med en önskan om att vi ska öppna besökscentret på nytt. Engagemanget är stort och därför är vi verkligen jätteglada att vi hittat en lösning, säger Anna-Karin Karlsson, chef för Marknad och Innovation vid Norrmejerier.

Utställning, Västerbottensost och andra delikatesser

Västerbottensost besökscenter håller öppet dagligen 12–18 mellan den 27 juni och 12 augusti. Det uppskattade fiket håller öppet och Västerbottensost såväl som andra delikatesser finns att köpa i ostbutiken.

Varje dag erbjuds en gratis guidning i utställningen, som ger en spännande inblick både i historien bakom osten samt den mystik som omger den unika smaken. Ingen vet helt säkert vad som hände den berömda dagen 1872 när receptet för Västerbottensost blev till. Enligt myten var det distraktionen av en uppvaktande mjölkdräng som gjorde att Ulrika Eleonora missade att passa ystkaret ordentligt. Osten ansågs först vara misslyckad, men när den senare provsmakades upptäcktes den unika smaken. Denna och många andra tänkbara förklaringar är del av utställningen.

Pressbilder: https://share.mediaflowpro.com/?0XACLNKJPF

För mer information
Anna-Karin Karlsson, chef Marknad och Innovation, Norrmejerier, 070 676 53 38

Presskontakt
Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43

Kort om Västerbottensost
Bakom receptet på den älskade osten står mejerskan Ulrika Eleonora Lindström. År 1910 registrerades W-varumärket för Västerbottensost hos Patent- och registreringsverket. Men det var flera år tidigare, runt år 1872, som receptet till Västerbottensost kom till. 
Ingen vet varför det nu bara går att tillverka Västerbottensost på det lilla mejeriet i Burträsk, om det är husfloran som är unik för mejeriet i Burträsk eller om det beror på andra faktorer. Men en sak är säker, osten är lika älskad idag som för 100 år sedan.
Västerbottensost har med sin unika smak och höga kvalitet fått ett gott rykte ute i världen. Det är många som efterfrågar den mytomspunna osten och idag exporteras Västerbottensost till England, Finland, Norge, Estland och Belgien.
Västerbottensost är ett av Norrmejerier registrerat varumärke och tack vare Västerbottensost blev Norrmejerier 1990 utnämnd till Kunglig Hovleverantör, en titel som kännetecknar hög svensk kvalitet. För mer information se www.vasterbottensost.com.

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 500 lokala bönder varav 400 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,8 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.