Gå direkt till innehåll
Västerbottensost Besökscenter i Burträsk. Foto: Jan Lindmark
Västerbottensost Besökscenter i Burträsk. Foto: Jan Lindmark

Pressmeddelande -

​Västerbottensost besökscenter öppnar för sommaren!

Idag öppnar portarna till Västerbottensost uppskattade besökscenter i Burträsk.

Besökscentret i Burträsk har sedan starten 2012 varit ett uppskattat besöksmål. Sommaren 2016 kom hela 10.000 besökare till Burträsk för att se och ta del av Västerbottensost mytomspunna historia.

– Det finns ett stort intresse att veta mera om Västerbottensost, dess historia, tillverkning och vad som gör osten så unik. Många har rest långväga ifrån, både från södra Sverige men vi har också haft besökare från bland annat Tyskland, Holland, Japan och USA, säger Helena Ahlgren, Brand Manager Västerbottensost hos Norrmejerier.

I sommar håller Besökscentret öppet alla dagar kl 10–17 från den 26 juni till 18 augusti och i caféet erbjuds lättare lunchrätter, som klassisk Västerbottensostpaj med tillbehör, men också smörgåsar och kakor i ett varierat urval. I ostbutiken finns Västerbottensost Extra Lagrad till försäljning, tillsammans med andra lokala delikatesser.

Två gånger per dag kl 11 och kl 14 erbjuds gratis guidade turer i utställningen, som ger en inblick i Västerbottensost långa och fascinerande historia.

Ingen vet helt säkert vad som hände den berömda dagen 1872 när mejerskan Ulrika Eleonora skapade Västerbottensost. Teorierna är många, men fortfarande vet ingen varför Västerbottensostbara kan tillverkas vid det lilla mejeriet i Burträsk. Välkommen till platsen där allt började och där Västerbottensost fortfarande tillverkas enligt samma hemliga recept!

för mer information eller gruppbokning:

Västerbottensost besökscenter och mejeri
Kamvägen 12
937 31 Burträsk
090-184747 eller 070-258 98 08
besok@norrmejerier.se
www.vasterbottensost.com/burtrask

--------------------------------------------------------------

För information om innehållet i presstexten

Helena Ahlgren, Brand Manager Västerbottensost hos Norrmejerier, 070 108 00 51

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 460 lokala bönder varav 390 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,8 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.