Följ Norrmejerier

Världens längsta konstrunda – 160 mil runt Norrland

Pressmeddelande   •   Jan 20, 2020 13:00 CET

Från Dundret i norr till Skuleberget i söder har sex norrländska riktmärken blivit utsmyckade med konst i storformat som hyllar Norrland. Tillsammans skapar de möjligen världens längsta konstrunda.

I Norrmejeriers kampanj på temat ”Kärlek till Norrland” har fyra konstnärer fått uppgiften att tolka ett vardagligt norrländskt bruksföremål, mjölkpaketet. Den unika konsten kan nu beskådas på närmare håll. De stora konstinstallationerna är nämligen utplacerade på sex utvalda platser i Norrland – i en 1 596 km lång konstrunda* som pågår fram till den 2 februari.

Platserna för konstinstallationerna består av en blandning av svårtillgängliga, men spektakulära, och mer lättillgängliga platser som man kan besöka. Från Dundret i norr till Skuleberget i söder och på fyra platser däremellan, både efter kusten och genom inlandet. En aktiv vandring på ungefär 315 timmar** om man väljer att promenera hela konstrundan. Mer troligt är dock kanske att man väljer att besöka någon av installationerna på en dagsutflykt.

– Med det här initiativet hyllar vi Norrland och mjölken – genom konsten. Vi ville att konstrundan skulle sträcka sig över så stor del av Norrland som möjligt eftersom det är mjölk från hela regionen som ligger till grund för konstverken. Den enda nackdelen är att det kanske blev en lite väl lång promenad, men Norrland är stort, säger Kristina Stiernspetz, kommunikationschef på Norrmejerier.

De som väljer att besöka någon av installationerna kan passa på att fotografera konsten och lägga upp ett bidrag för en chans att vinna ett eget signerat exemplar av konstverket.

Här kan man nu beskåda konstverken:

 • Dundret, Gällivare – Anders Granberg, Umeå. ”Återvinning.
 • Isbanan, Luleå – Elisabet Linna Persson, Luleå. ”Jag dricker mjölk vit som snö och återvinner paketet för vår miljö.
 • Utsikten, Storuman – Jessica Arevärn, Umeå. ”Kontraster
 • Umedalens skulpturpark, Umeå – Anders Granberg, Umeå. ”Återvinning.
 • Dalhemsparken, Östersund – Elisabet Linna Persson, Luleå. ”Jag dricker mjölk vit som snö och återvinner paketet för vår miljö.
 • Skuleberget, Docksta – Linda Lundin, Örnsköldsvik. ”Lycka.”

Fakta om konstrundan:

 • Totalt 1 596 km lång*.
 • Ungefär 2 074 800 steg krävs för att gå hela rundan.
 • Under en rask promenad i 30 minuter bränner man cirka 172 kcal.
 • Om du väljer att promenera hela sträckan bör du avsätta minst 27 dagar om man går 12 timmar per dygn.
 • Om man skulle cykla rundan ska det vara möjligt att ta sig sträckan på 83 timmar.


Här hittar du exakt position för närmaste konstrundestopp, information om tävlingen och mer om konsten att göra gott: norrmejerier.se/konstenattgöragott

* För färdmedel bil, enligt Google Maps, december 2019.
** Enligt vägbeskrivning via Google Maps, december 2019.

Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av 446 lokala bönder varav 372 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter cirka 550 årsanställda och omsätter ca två miljarder kronor per år.

Bifogade filer

PDF-dokument