Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Unga tonåringar i Norrland dricker mest mjölk - I morgon firas Skolmjölkens dag runt om i världen

I norrländska grundskolor serveras varje dag omkring 15 000 liter mjölk och enligt en undersökning från Mjölkfrämjandet är mjölkdrickandet mest utbrett i Norrland. Hälften av alla norrländska skolungdomar mellan 15-16 år väljer mjölk till skollunchen.

Andelen dagar då skolor inte serverar mjölk till skollunchen är dessutom lägst i Norrland. Endast 5% av undersökningsdeltagarna från Norrland uppger att de har mjölkfria dagar eller helt saknar mjölk på sina skolor. Bland respondenterna i Götaland är denna andel 6% och i Svealand hela 10%.

-  Det är riktigt roligt att höra att mjölk är populärt även i den här åldersgruppen. Mjölk är en bra källa för bland annat D-vitamin som gör att vi kan ta upp kalcium, som i sin tur bygger upp skelettet. Det är extra viktigt att få i sig tillräckligt med kalcium under uppväxten, särskilt före och under puberteten. Det är då kroppens förmåga att lagra och lägga grunden för ett starkt skelett är som störst i synnerhet för flickor som när de blir äldre har ökad risk för att drabbas av benskörhet, säger Hanna Widding brand manager på Norrmejerier.

På frågan ”Vad brukar du oftast dricka till lunch i skolmatsalen?” svarar de norrländska skolungdomarna:

  • Mjölk 50%
  • Vatten 39%
  • Annan dryck än mjölk och vatten 11%
  • Dricker ingenting till lunchen 1%

Även i Götaland dricker många 15-16-åringar mjölk till skollunchen, medan vatten dominerar som lunchdryck i Svealand.

Skolmjölkens dag

Onsdagen den 28 september firas FN:s internationella dag för skolmjölken för tolfte året i rad. Skolmjölkens dag instiftades av FN och firas över hela världen. Skolmjölk serveras i länder som England, USA och Finland, men även i länder som Japan och Thailand. Mjölkens plats i den svenska skolan har varit självklar sedan introduktionen 1946. Idag är den viktigare än någonsin då barn dricker allt mer sötade drycker utan näring.

Mjölkfrämjandets undersökning bland skolungdomar i åldern 15-16 år:
Mjölken i skolan har genomförts av Argument AB. Antal deltagare i undersökning är 739 stycken ungdomar i åldern 15-16 som studerar på högstadiet, gymnasiet eller annan skola/utbildning. Undersökningen har genomförts som webbenkät via onlinepanel.

För mer information kontakta:

Hanna Widding, brand manager

Telefon: 090-182995, 070-1843103

hanna.widding@norrmejerier.se

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri. Vi förädlar årligen ca 195 miljoner kg norrländsk mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till mjölk, fil, grädde och ost. Vi är stolta över våra unika varumärken Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Norrglimt® och JOKK®. Norrmejerier ägs av ca 620 bönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland och sysselsätter ca 480 årsanställda och omsätter ca 1,8 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Relaterat material

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.