Gå direkt till innehåll
Tysk tv gör matprogram om Västerbottensost® och Ostmästare Thomas Rudin. Foto: Erik Hillbom
Tysk tv gör matprogram om Västerbottensost® och Ostmästare Thomas Rudin. Foto: Erik Hillbom

Pressmeddelande -

Tysk tv gör matprogram om Västerbottensost®

Förra veckan fick Västerbottensost fint besök av ett tyskt tv-team som jobbar med matlagningsprogrammet ”Im Südwesten kocht die Welt” som ungefär översätts till ”Hela världen lagar mat”. Tv-inspelningen skedde i Västerbottensost mognadslager i Ånäset där Ostmästare Thomas Rudin berättade historien om den mytomspunna osten.

- Vi fick höra att Västerbottensost är Sveriges nationalost så det kändes självklart att besöka Burträsk och få en inblick i tillverkningen av den speciella osten.” Säger Barbara Lindahl, ansvarig producent och journalist Tysk tv (ARD/SR).

Det 30-minuter långa programmet sänds på den största statligt ägda tv-kanalen i Tyskland (ARD/SR) och är ett uppskattat matlagningsprogram med olika länders mat och traditioner i fokus. I detta program är det Sverige och Italien som står på menyn och därmed fanns intresset att besöka just Burträsk och Västerbottensost, som också var det enda och utvalda besöket i Sverige för programmet. Förutom att det tillagas några svenska klassiker med Västerbottensost så får tittarna även se hur en ostprovning går till med Ostmästare Thomas Rudin.

Tv-teamet besökte också en av Norrmejeriers egna mjölkgårdar som förser Burträsk Mejeri med mjölk till den unika osten.

Även för Norrmejerier är det glädjande att Västerbottensost blir omtalad internationellt.

- För oss i Burträsk är detta såklart väldigt inspirerande när internationella gäster visar intresse för Västerbottensost. Det är inte annat än att jag blir lite extra stolt över både osten och självklart mejerskan Ulrika Eleonora som uppfann Västerbottensost för snart 150 år sedan." Säger Thomas Rudin, Ostmästare för Västerbottensost

Programmet kommer att sändas i Tyskland den 18 september kl 17.00. Efter det kommer det finnas tillgängligt för övriga världen via programmets egen hemsida och Youtube. 
Länk till programmet: https://www.ardmediathek.de/se...

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av 410 lokala bönder varav 330 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter cirka 540 årsanställda och omsätter ca två miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Relaterat material

Relaterade nyheter

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.