Gå direkt till innehåll
Västerbottensost lanserar svensk, smakrik, matlagningsost med längre lagringstid.
Västerbottensost lanserar svensk, smakrik, matlagningsost med längre lagringstid.

Pressmeddelande -

Svenskt alternativ till matlagningen lanseras av Västerbottensost®

Idag är närmare 60 procent av all ost som säljs i Sverige importerad och i butikernas matlagningshyllor finns främst italienska hårdostar. Detta är något som Norrmejerier nu vill ändra på genom att lansera Västerbottensost i form av mindre bitar med längre lagringstid, speciellt anpassade för matlagning.

-Jag använder gärna Västerbottensost när jag lagar mat. Den är väldigt smakrik och med sin kombination av sälta, sötma, beskhet och umami tycker jag den är utmärkt till både pasta och risotto. Jag är glad att vi nu kunnat ta fram en bit som är perfekt lämpad just för matlagning, säger Thomas Rudin, Ostmästare vid Burträsk Mejeri.

74 procent av svenska folket använder ost till matlagning minst en gång i månaden. Smak och vana uppges som främsta anledningarna till valet av ost. Omsättningen för importerad matlagningsost, liknande parmesan, uppgick under fjolåret till svindlande 500 miljoner kronor. Med Västerbottensost Matlagningsbitar vill Norrmejerier erbjuda ett svenskt alternativ till de importerade ostarna.

- Jag hoppas att fler konsumenter vågar bryta sina invanda mönster och prova ett svenskt alternativ. Västerbottensost Matlagningsbitar passar med sin smak utmärkt att riva över pastan eller toppa helgens potatisgratäng. Jag ställer gärna fram den på bordet tillsammans med ett litet rivjärn så får familjen själv välja hur mycket de önskar, säger Lina Jonsson, Product Manager Västerbottensost.

Västerbottensost Matlagningsbitar har en lagringstid på 18 respektive 24 månader. Produkterna lanserades i mitten av februari och finns att köpa på flertalet butikskedjor, exempelvis ICA, COOP, Bergendahls och Hemköp.

I samband med lanseringen har Svenska Kocklandslaget tagit fram ett recept för en svensk pasta carbonara. Receptet hittar du här: https://vasterbottensost.com/recept/the-swedish-carbonara/

Om produkterna

Västerbottensost Matlagningsbit 18 månader

  • Norrländsk råvara
  • Lagringstid 18 månader
  • Smakrik
  • Kantfri, använd hela biten!
  • EAN: 7310861081807

Västerbottensost Matlagningsbit 24 månader

  • Norrländsk råvara
  • Vällagrad minst 24 månader
  • Unik och fyllig smak med inslag av kristaller
  • Kantfri, använd hela biten!
  • EAN: 7310861081814

En bit svensk mathistoria
Västerbottensost har en lång och mytomspunnen historia med anor ända sedan 1872 då mejerskan Ulrika Eleonora Lindström skapade receptet. Sedan den dagen har Ostmästare efter Ostmästare fört hantverket vidare. På samma sätt har generationer av ostälskare fört vidare traditionen att njuta av Västerbottensost. Än idag tillverkas Västerbottensost enligt samma hemliga recept på det lilla mejeriet i Burträsk. Och än idag är Västerbottensost med sin unika smak, en liten men speciell bit av svensk mathistoria.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av 410 lokala bönder varav 330 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter cirka 540 årsanställda och omsätter ca två miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Relaterat material

Relaterade nyheter

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.