Gå direkt till innehåll
Foto: Erik Hillbom
Foto: Erik Hillbom

Pressmeddelande -

​Snart springer kossor ut på bete i Norrbotten

Fyra gårdar i Norrbotten bjuder in till betessläpp. Norrbottens första betessläpp är den 22 maj i Öjebyn vid Grans Naturbruksgymnasium och Luttugården i Övertorneå den 26 maj. Därefter följer Pesula Lantbruk i Kukkola, den andra juni och avslutningsvis Blomfeltsgården i Ale, utanför Luleå den 3 juni.

Se lista över samtliga betessläpp

Pressbilder: https://share.mediaflowpro.com/?9QAC9TEWPW

– Vi hoppas på friskt försommargrönt gräs och många som vill dela glädjen med oss vid våra betessläpp. Självklart bjuder vi på mjölk och bullar, berättar Linnea Åkerström som är projektledare för Norrmejeriers betessläpp.

Betessläpp i Norrland är ett härligt sätt att fira in sommaren. Det är ett tillfälle att öppna gårdarna för besökare och en möjlighet att se varifrån mjölken kommer. Intresset för matens ursprung har nog aldrig varit större. Gårdsbesöket ger möjlighet att träffa lokala mjölkbönder och glada norrländska kossor på grönbete.

Som en stor fest för djur och människor

Hos Per och Åsa Pesula vid Pesula Lantbruk i Kukkola by, två mil norr om Haparanda, är planeringen i full gång. Pesula Lantbruk har betessläpp den 2 juni.

– Besökarna kommer tillbaka år från år och den här dagen ska vara som en stor fest för både djur och människor. Att djuren kommer ut på bete gör att de är friska året runt. Det är också ett jättebra tillfälle att visa landsbygdens näringar och varifrån maten kommer, säger Per Pesula.

Till Pesula Lantbruk kommer Norris och Lilla betessläppet som är populärt för yngre besökare. Gården ordnar Bondemarknad där man bland annat kan köpa gården egentillverkad rypsolja och senap, dessutom något som Per Pesula kallar ”gubbdagis” med utställare av jordbruksmaskiner.

Fakta om betande kor i Norrland

Enligt lagar och regler ska kor i Norrland gå på grönbete under minst två sommarmånader mellan maj och september, ekogårdar ytterligare två månader. Många gårdar har djuren ute fler dagar än så och har ordnat så att korna kan gå ut och in som de själva vill.

Korna tycker det är extra roligt den första gången de springer ut och blir ystra av det gröna gräset och alla dofter. Från början blir intrycken starka och därför behöver de vänja sig med några timmar i taget. Efter ett par veckor går korna ut minst sex timmar i sträck. Samtidigt är de lite känsliga för värme. Därför stannar de inomhus ibland och kan istället vara ute om nätterna då det är svalt och skönt.

Mjölk är en naturlig produkt

Mjölk är en naturlig råvara och påverkas av vad korna äter. Det färska gräset kan ge mejeriprodukter en svag doft av sommar och smöret som ingår i Norrgott kan får en lite gulare ton. Det tycker vi är sommar.

Unikt för det norrländska odlingslandskapet

Det norrländska odlingslandskapet med mindre åkrar bidrar till en rik flora och goda förutsättningar för fåglar och insekter att trivas. I norra Sverige odlas i huvudsak gräs som används till djurfoder. Tack vare ljusa sommarnätter är gräset mer näringsrikt här än någon annanstans.

Kor på norrländska gårdar

De vanligaste koraserna i Norrland är svensk låglandsboskap (svart med vita fält), svensk röd boskap (rödbrun), Jerseyko och svensk kullig boskap, där även fjällkor ingår. Därutöver finns flera andra raser, men i färre antal.

Vissa kor mjölkar lite mer, andra har något fetare mjölk, men det kan skilja lika mycket mellan olika individer inom samma ras. Jerseykor har riktigt fet mjölk (6,5 procent) och Fjällkor är för några bönder ett intresse att bevara en traditionell koras. 

Presskontakt

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43, mariann.holmberg@norrmejerier.se

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 460 lokala bönder varav 380 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.