Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Sänkt baspris till Norrmejeriers mjölkbönder

Norrmejerier tvingas sänka baspriset till sina bönder med ytterligare fem öre, från och med den första juli.

– Det var något vi absolut inte ville, men faktorer i vår omvärld gjorde att det blev en nödvändighet, säger Henrik Wahlberg, ordförande för Norrmejeriers styrelse.

Anledningarna är flera. Rysslands förlängda importstopp av mjölkråvara från EU och nyligen frisläppta mjölkkvoter skapar osäkerhet. Men också att det just nu är en hård konkurrens av lågprisvaror från övriga EU, där osten är extra hårt utsatt. Under gårdagens auktion på Global Dairy Trade sänktes priset på mejeriprodukter ytterligare. Marknadsanalyser spår att läget kan förbättras efter nyår, men det finns även risk att det hårda läget fortsätter längre än så.

Konsumenter i norra Sverige är trogna de norrländska mjölkbönderna vad gäller mjölk och andra färska varor. Osten har det däremot tufft och över 50 procent av alla hårdost som säljs i Sverige är importerad. Norrmejerier återkommer under hösten med nya ostförpackningar och kampanj om betydelsen av att köpa norrländsk ost. Till varje kg ost går det åt hela tio liter mjölk.

– Trots det hårda läget är Norrmejerier ett starkt företag som satsar på utveckling. Bedömningen är att vi är i en längre svacka, men det är beklagligt att vi bönder får ta smällen, säger Henrik Wahlberg, Norrmejeriers ordförande och mjölkbonde vid Luttugården, Soukolojärvi, Övertorneå i Norrbotten.

För mer information
Henrik Wahlberg, styrelseordförande för Norrmejerier, henrik.wahlberg@norrmejerier.se, 070 694 47 59

Presskontakt
Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, mariann.holmberg@norrmejerier.se, 072 222 73 43

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 530 lokala bönder varav 420 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.