Gå direkt till innehåll
Så lagar du en gourmetmiddag – till norrländsk mjölk

Pressmeddelande -

Så lagar du en gourmetmiddag – till norrländsk mjölk

Under våren har kocken Linnéa Liljedahl, känd från Kockarnas Kamp, tillsammans med Norrmejerier genomfört ett stort samarbete i form av den turnerande restaurangen Mjölk – som serverat en unik meny komponerad för att lyfta fram just norrländsk mjölk som måltidsdryck. Restaurangen har turnerat i form av unika gästspel på kända krogar i norra Sverige – och nu delar Linnéa och Norrmejerier med sig av alla recepten och tips på hur man kan skapa riktig gourmetmat, där den norrländska mjölken står i centrum.

– Många har kanske glömt bort mjölk som middagsdryck. Det har därför varit väldigt roligt att få utforma en gourmetmeny med närproducerad mjölk från norrländska bönder att utgå ifrån. Restaurang Mjölk har varit en uppskattad turné, och nu känns det riktigt kul att kunna dela med sig av recepten och tankarna till alla Norrlands hemmakockar, säger Linnéa Liljedahl.

– Vi är väldigt nöjda med den meny Linnéa tagit fram. Hon har lyckats kombinera norrländsk mjölk med gourmetmat på ett modernt och minst sagt spännande vis. Vi är stolta över att kunna göra gott för hela Norrland i ett initiativ där den lokalproducerade mjölken sätts i ett lite oväntat sammanhang och hoppas att det ska inspirera många hemmakockar att göra samma sak, säger Kristina Stiernspetz, kommunikationschef, Norrmejerier.

”Världens godaste mjölkmeny” – av Linnéa Liljedahl

Popcornen
Salta popcorn med ett litet glas iskall mjölk.
Fullständigt recept

Rårakan
Råraka med sikrom och picklad rödlök.
Kall mellanmjölk toppad med lättvispad grädde.
Fullständigt recept

Den sotade renen
Sotad rentartar med creme fraiche,
rostad majs och friterad fläsksvål.
Iskall mellanmjölk.
Fullständigt recept

Stracciatellan
Stracciatella med dukkah och gremolata på
fänkålsdill, citron, apelsin och vitlök.
Kall mellanmjölk.

Köttsoppan
Oxsvansconsommé med morot, champinjon,
persiljerot, bladpersilja och capelli d’angelo.
Kall mjölk.
Fullständigt recept

Kroppkakan
Kroppkakor med fyllning av champinjoner, fint strimlad
och hårt stekt spetskål samt plommon.
Toppas med sichuanpeppar, ingefära och soja.
Kall mjölk.
Fullständigt recept

Den inte så fattiga riddaren
Fattiga riddare på ugnspannkakssmet och lingonsorbet.
Iskall mellanmjölk.
Fullständigt recept

Kaffet och glassen
Kakao- och kaffeglass med kaffeganache
och riven kaffeböna.
Varm mjölk i kaffekopp.
Fullständigt recept

Ytterligare bilder med hög upplösning finns tillsammans med de kompletta recepten samlat här: https://we.tl/t-wtaey7HAOL


Snabba frågor och svar om mjölk – med Linnéa Liljedahl

Hur skulle man beskriva smaken av mjölk?
Smaken av mjölk är rund, mild och lätt söt.

Vad anser du är den bästa temperaturen för mjölk som måltidsdryck?
Kylskåpskall. 5–7 grader.

Hur förändras smaken vid olika temperaturer, och hur påverkar det vilka smaker som passar ihop?
Jag upplever att mjölken blir sötare när den är rumsvarm och att den smakar mer "mjölk" som vi är vana vid när den är kylskåpskall. Jag som mjölkälskare uppskattar mjölken i alla temperaturer, men tycker på något vis att kontrasterna kan vara viktiga för att framhäva mjölken bäst som till exempel varm mat-kall mjölk, kall mat-varm mjölk. Standardmjölk är väl min favorit, det jag behövt tänka extra på när jag satt samman menyn är att ligga högt på smakerna då mjölken rundar av och mildrar hetta, syra och sälta, men kompletterar väldigt bra.

Till vilka andra råvaror passar mjölken extra bra till?
Alla råvaror som har en naturlig lätt sötma i sig som till exempel potatis, persiljerot och majs. Även de som höjs av socker och sälta som ägg, mjöl och brynt smör.

Till vilka vardagliga rätter skulle du säga mjölken passar bäst som måltidsdryck?
Soppa, köttfärssås, stekt korv, och passar mycket bra till popcorn:)

Till vilka förrätter passar det att servera mjölk?
Svårt att lyfta någon specifik förrätt, men varma soppor överlag passar det ofta bra med ett glas kall mjölk till. Ett bra knep är även att skapa en smakbrygga mellan rätterna och mjölken, genom att addera ny textur och smak. Ett sådant exempel är krydd- och nötblandningen dukkah, som är smakrik, nötigt fet och krispig. Dukkah som ett tillbehör till en sallad, tartar eller bit ost, gör sig väldig bra till mjölk.

Till vilka efterrätter passar det att servera mjölk?
Här ryms flertalet klassiker som pannkaka och kanelbullar, sen passar mjölken utmärkt till kubb, blåbär, kaffe, och småkakor som havrekex och bondkakor.

När du nu, i framtagandet av menyn, har fördjupat dig i smakerna av och kring mjölk, har du upptäckt eller lärt dig något nytt eller oväntat?
Jag har upptäckt att jag kunde använda mer fett än jag trodde, att fett gifter sig mycket bra med mjölk även då mjölken i sig har en fetma. Jag känner också att jag vill ligga högt på sältan. Sälta, textur och fett har blivit den tydligaste bryggan till mjölken.

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av 446 lokala bönder varav 372 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter cirka 550 årsanställda och omsätter ca två miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Relaterat material

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.