Gå direkt till innehåll
Regn och rusk ökar behovet av D-vitamin   -  I dag firas Skolmjölkens dag runt om i världen

Pressmeddelande -

Regn och rusk ökar behovet av D-vitamin - I dag firas Skolmjölkens dag runt om i världen

I norrländska grundskolor serveras varje dag omkring 15 000 liter mjölk och här i norr är vi bäst i landet på att dricka mjölk i skolan. Nu ökar behovet av D-vitamin inför vintern och det vill Norrmejerier lyfta fram med anledning av Skolmjölkens dag.

En sommar med ruskväder kan leda till att fler än normalt får brist på D-vitamin. Få livsmedel innehåller vitamin D, men lätt- och mellanmjölk är alltid berikas med D-vitamin. Ofta berikas också andra mejeriprodukter. Och fisk som lax, sill och makrill innehåller naturligt rikliga mängder D-vitamin.

Den 26 september firas Skolmjölkens dag över hela världen. Norrmejerier uppmärksammar detta genom att arrangera en tävling för alla som går i mellanstadiet i Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland. I tävlingen får eleverna lära sig mer om varför det är viktigt att få i sig D-vitamin och andra nyttiga näringsämnen som finns i mjölk. Dessutom finns ett kreativt moment där barnens fantasi utmanas. Den vinnande klassen får 15 000 kr till klasskassan. Andra och tredje pris är 10 000 kr respektive 5 000 kr.

D-vitaminet är viktigt

D-vitamin produceras i huden när den träffas av solens ultravioletta strålar. Under sommaren räcker det att sola ansikte, armar och ben 6-8 minuter per dag, två till tre gånger i veckan för att bilda och lagra vitaminet i kroppen. Vitaminet som gynnar immunförsvaret, skelettet och musklerna lagras därefter i kroppen under vinterhalvåret. Men vårt förråd av D-vitamin från solen räcker inte hela vintern. Brist på vitamin D är vanligare på nordligare breddgrader av naturliga skäl. Då kan vi bara få i oss vitaminet från mat eller kosttillskott.

Norrlänningarna fortfarande bäst på att dricka mjölk – men konsumtionen minskar

Branschorganisationen Svensk Mjölk undersöker vartannat år svenskarnas inställning till mjölk och 2012 års undersökning visar att 42% av norrlänningarna dricker mjölk minst en gång per dag. Det är hela 10% mer än på riksnivå, 32% av svenskarna säger sig dricka mjölk minst en gång per dag. Trots detta minskar mjölkkonsumtionen i Norrland precis som i hela Sverige, en nedåtgående trend sedan tjugo år tillbaka.

6 av 10 föredrar mellanmjölk och det är till frukost flest av oss konsumerar mjölk. 39% av norrlänningarna drack mjölk till frukost under gårdagen men det är också en populär måltidsdryck,  21% drack mjölk till lunch och 28% till middag.

Skolmjölkens dag

Onsdagen den 26 september firas FN:s internationella dag för skolmjölken för trettonde året i rad. Skolmjölkens dag instiftades av FN och firas över hela världen. Skolmjölk serveras i länder som England, USA och Finland, men även i länder som Japan och Thailand. Mjölkens plats i den svenska skolan har varit självklar sedan introduktionen 1946. Idag är den viktigare än någonsin då barn dricker allt mer sötade drycker utan näring.

Svensk Mjölks undersökning genomfördes av Novus 31 maj-11 juni 2012 bland 1020 respondenter i ett riksrepresentativt urval.

För mer information kontakta:

Hanna Widding, product manager

Telefon: 090-182995, 070-1843103

hanna.widding@norrmejerier.se

Mer information på webben om mjölk.

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri. Vi förädlar årligen ca 200 miljoner kg norrländsk mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till högklassiga mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. Vi har unika varumärken som Västerbottensost®, Verum®, Fjällfil®, Fjällyoghurt®, Gainomax®, Norrglimt® och JOKK® bärdryck. Norrmejerier ägs av ca 610 bönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, sysselsätter ca 470 årsanställda och omsätter drygt 1,8 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Relaterat material

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.