Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Pressträff och visning i Umeå mejeri

Media bjuds in att träffa Jordbruksverkets insynsråd tillsammans med Norrmejerier.

Tisdag den 29 mars, klockan 10.45 vid Umeå mejeri, Mejerivägen 2, på Ersboda.

Jordbruksverkets insynsråd gör tisdagen den 29 mars en resa i Västerbotten för att sätta fokus på hur vi får ett konkurrenskraftigt jordbruk i hela landet till år 2020. På resan besöker insynsrådet bland annat Umeå mejeri för ett samtal med ledningen för Norrmejerier.

– Både vi och våra ägare, de norrländska mjölkbönderna är beroende av hur myndigheter agerar och det är betydelsefullt att vi får möjlighet att dels berätta vad vi gör för att ta oss stärkta ur krisen och höra hur Jordbruksverket ser på framtiden och deras möjligheter att agera stöttande för mejeribranschen och jordbruket, säger Anders Fredriksson, vd, Norrmejerier.

Jordbruksverket besökte senast Norrmejerier i november tillsammans med bland andra Livsmedelsverket och Tillväxtverket. Detta som ett första steg i Förenklingsresan för livsmedelsindustrin, som har fokus på att förenkla livsmedelsföretagens vardag på ett sätt som företagen verkligen upplever.

som är med på träffen:

  • Leif Denneberg, generaldirektör Jordbruksverket (ordf insynsrådet)
  • Björn Risinger, generaldirektör Naturvårdsverket
  • Jens Mattsson, generaldirektör SVA
  • Åsa Domeij, kvalitetschef Axfood
  • Irene Oskarsson, kristdemokraterna
  • Anders Hartman, vd JTI
  • Sven Stensson, djurskyddet Sverige
  • Anniqa E Nygård, grisbonde Flarken
  • Monica Haider, riksdagsledamot (s)

Jordbruksverkets Insynsråd består av en mängd olika kompetenser som fungerar rådgivande och tillför verket omvärldskunskap.

Anders Fredriksson beskriver att Norrmejeriers ägare har en tuff situation på sina gårdar, samtidigt som det är nödvändigt att göra stora investeringar i mejerierna.

– Under 2016 lanserar vi ett nytt laktosfritt sortiment och påbörjar investering av nya förpackningsmaskiner, där den första maskinen hamnar vid Luleå mejerier. Satsningarna är nödvändigt för att stärka positionen i mejerihyllan. Vi är mycket måna om att våra norrländska konsumenter uppskattar det vi gör och känner att vi gör gott för Norrland och de norrländska mjölkbönderna, säger Anders Fredriksson.

En åtgärd för att lätta situationen för mjölkbönderna är att Norrmejerier inlett dialog med handeln om en prishöjning av all dryckesmjölk. Anders Fredriksson menar att en krona per liter skulle göra skillnad och ge Norrmejerier och de norrländska mjölkbönderna en nödvändig skjuts i rätt riktning.

– Men myndigheterna behöver möta upp och på allvar visa att de vill ha kvar en norrländsk mjölkproduktion. Det behövs åtgärder som gör skillnad, i regelverk och hänsyn till de specifika omständigheter som gäller för jordbruket här hos oss. Därför ser jag fram emot mötet med deltagarna i Jordbruksverkets insynsråd, säger Anders Fredriksson.

Presskontakt

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 530 lokala bönder varav 420 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.