Gå direkt till innehåll
​Pressinbjudan – invigning av ny anläggning för ostförädling vid Umeå mejeri

Pressmeddelande -

​Pressinbjudan – invigning av ny anläggning för ostförädling vid Umeå mejeri

Delbild från förpackningsrobot. Foto: Mariann Holmberg

Onsdag den 26 augusti, 14.00 – 16.00.

Anmäl intresse att delta i rundvandring inne i livsmedelsklassad produktionsyta till mariann.holmberg@norrmejerier.se, senast måndag den 24 augusti.
Ytterligare pressmaterial förmedlas i samband med invigningen och lämnas vid förfrågan ut i efterhand.

– Jag är mycket nöjd att vi äntligen är i hamn med en stor investering som radikalt kommer förändra Norrmejeriers arbete med ost, säger Henrik Wahlberg, Norrmejeriers styrelseordförande.

Om Norrmejeriers ostar och produktion
I augusti 2014 invigde Norrmejerier en utbyggnad av Burträsk mejeri för 190 miljoner kronor för att kunna öka produktionskapaciteten för Västerbottenost. Den anläggning som nu invigs till en investeringskostnad om 150 miljoner, vid Umeå mejeri är en fortsättning och ger möjlighet till ett helt nytt koncept för alla Norrmejeriers ostar: Västerbottensost, Herrgård, Präst och Greve, med bland annat konsumentvänliga förpackningar och ökad kapacitet, bättre arbetsmiljö, mindre transporter med mera.
– Just nu är det extra tufft med rysk handelsblockad och ett europeiskt mjölköverskott, speciellt på ostsidan där konkurrensen med importerad lågprisost har hårdnat. Med den här anläggningen kan vi göra vår råvara ännu mer rättvisa genom att leverera ost i förpackningar som vi är säkra på att våra kunder och konsumenter kommer gilla, berättar Henrik Wahlberg.

Kortfattat om ostförädlingsanläggningen vid Umeå mejeri
Vid invigningen får du se en unik produktionsmiljö i 4200 kvm nybyggda lokaler och en process där ostens optimala beskärning beräknas med laser och skärs med en kniv vässad med ultraljud. Vi visar även ett nytt koncept av lättöppnade och stängningsbara förpackningar med en design som ska locka konsumenter att välja ett norrländskt utbud. Nytt är också att Norrmejeriers ostar Herrgård, Präst och Greve från september även säljs på riket.

Hålltider

  • 14.00 – 14.30 mingel med snittar och provsmakning av Norrmejeriers ostar, musik och utställning, rundvandring för media inne i hjärtat av ostförädlingen. Anmälan krävs.
  • 14.40 – 15.20 presentation av projektet, intervju med ansvariga för olika delar och invigningsceremoni med ostdelning av styrelseordförande Henrik Wahlberg tillsammans med Västerbottens landshövding Magdalena Andersson.
  • 15.20 – 16.00 mingel med snittar och provsmakning av Norrmejeriers ostar, musik och utställning, parallellt med rundvandring inne i hjärtat av ostförädlingen.

Parkering
Umeå mejeri har två parkeringsytor. Parkera där i första hand, annars längs Mejerivägen. Se karta. Skriv gärna ut parkeringslapp och lägg i framrutan. Då framgår det tydligt att du deltar vid invigningen.

Praktisk information

  • Norrmejeriers medarbetare möter dig vid anvisad entré, se karta och visar vägen.
  • Rundvandringen sker inne i den produktionsyta som är livsmedelsklassad med ännu högre hygienkrav. Därför är det nödvändigt med anmälan enligt ovan till rundvandringen.
  • Vid ankomsten får du rock och skoskydd, vilket är ett krav i lokaler för livsmedelsproduktion.
  • Toalett kommer inte finnas i invigningslokalen, men vid behov får du hjälp att hitta rätt av Norrmejeriers medarbetare.

För mer information

Henrik Wahlberg, styrelseordförande, Norrmejerier, 070 694 47 59
Hans-Åke Hammarström, tf vd, Norrmejerier, 070 189 62 08
Anna-Karin Karlsson, chef marknad och innovation, Norrmejerier, 070 676 53 38

Presskontakt

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, mariann.holmberg@norrmejerier.se, 072 222 73 43

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 530 lokala bönder varav 420 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.