Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Plusresultat för Norrmejerier ger mer pengar till bönderna.

Norrmejerier gör ett godkänt resultat för 2009 på 19,8 miljoner kronor före skatt. Totalt har Norrmejerier under 2009 kunnat betala 25,5 miljoner kronor, 13 öre per kg mjölk,  i extra utbetalningar utöver det ordinarie mjölkpriset till de norrländska mjölkbönderna tack vare bra försäljning och god kostnadskontroll.

-   Jag kan inte annat än att vara nöjd, säger Herbert Nyman, styrelsens ordförande. Vi har under hela 2009 betalat ett av landets högsta avräkningspriser och dessutom kunnat besluta om extra utbetalningar på totalt 13 öre per kg mjölk för hela året. Tillsammans med det goda resultatet ger det oss ett gott utgångsläge för Norrmejeriers mjölkbönder för framtiden.

Att Norrmejerier lyckats nå ett positivt resultat under ett år med lågkonjunktur, sjunkande världsmarknadspriser och prispress förklaras främst av fyra saker: lojala konsumenter som värdesätter det norrländska ursprunget och den lokala förankringen, ägare som ser långsiktigt på verksamheten, en stark innovationskraft när det gäller utveckling av både produkter och verksamheten samt duktiga medarbetare.

-   Att kunna presentera ett starkt resultat och ge våra mjölkbönder ytterligare betalning för den mjölk de levererat under året är glädjande säger Bo Rasmussen. Vi har alltid varit tydliga med vår lokala förankring och hur den bidrar till Norrland, något konsumenten uppskattar. Tillsammans med den ökade försäljningen av Västerbottensost och en god kostnadskontroll i hela företaget har det varit en faktor som haft stor betydelse för vårt resultat.

 

Fakta 2009: (siffror inom parentes avser 2008) 

  • Resultat före skatt: 19,8 miljoner kr (15,3 miljoner kr) 
  • Omsättning: 1 776 miljoner kr (1 744 miljoner kr)
  • Invägning: 191,9 miljoner kg (187,3 miljoner kg)

Antalet levererande mjölkbönder i december 2009: 473 st (498 st)  

 

För mer information kontakta:                                     

Bo Rasmussen, vd  

090 – 18 29 15 eller

070 – 647 50 03   

bo.rasmussen@norrmejerier.se                                                                       

Herbert Nyman,  styrelsens ordförande

070 – 537 81 53

                                                         

Ämnen

Taggar

Regioner


Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri. Vi förädlar årligen ca 192 miljoner kg norrländsk mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till högklassiga mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. Vi har unika varumärken som Västerbottensost®, Verum®, Gainomax® och JOKK® bärdryck. Norrmejerier ägs av ca 630 bönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, sysselsätter ca 475 årsanställda och omsätter ca 1,8 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433
Anna-Karin Karlsson

Anna-Karin Karlsson

Presskontakt Hållbarhetschef Tel: 090-18 28 56

Relaterad media

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.