Gå direkt till innehåll
Foto: Erik Hillbom
Foto: Erik Hillbom

Pressmeddelande -

Ostmästarens bästa sommarmat!

Nu när sommaren närmar sig stundar många goda middagar i kvällssolen. En av de som tänkt njuta riktigt ordentligt är Thomas Rudin, Ostmästare för Västerbottensost®.

Han har jobbat med smaksensorik i större delen av sitt liv, så just smak ligger honom varmt om hjärtat. Här tipsar han om några av sina bästa sommarfavoriter.

- Jag gillar enkel men god mat, det ska vara riktigt gott och smakrikt och gärna lätt att förbereda. Vi grillar mycket i min familj och då vill jag gärna ha något att bjuda på medan jag förbereder grillen. Thomas Rudin, Ostmästare för Västerbottensost®.

- En läskande sommardrink hör ju såklart till och en av mina favoriter har smak av både rabarber och jordgubbar. Västerbottensost®har jag såklart alltid hemma, så den kommer ofta fram som tilltugg och då gärna mittbiten eftersom den är krämigast.

- Pizza Bianca med löjrom och Västerbottensost har blivit en klassiker hemma hos oss. Enkel och snabblagad och smakar ljuvligt. Bjud gästerna på en slice och jag lovar att det blir succé. Till detta blir det nog en kall öl för mig.

- Är det en väldigt varm sommarkväll brukar jag servera chips av Västerbottensost®med löjrom, dill, rödlök och gräddfil. Så enkelt och så gott! När jag bjuder på detta så brukar jag faktiskt lyxa till det med något svalt mousserande för att få lite extra festlig stämning.

- Till varmrätt blir det gärna något jag fångat själv eftersom både jakt och fiske är några av mina största fritidsintressen. En nyfångad röding med örtpesto är aldrig fel och till det brukar jag servera en fräsch potatissallad. Dryck till detta så skulle jag säga ett fruktigt vitt vin eller en god kall öl, det funkar alltid.

- Och när grillen ändå är igång brukar vi lägga på lite fruktspett som får bli lite ljumma. Till fruktspetten blir det vaniljglass och en underbart god och hemlagad kolasås med sälta av Västerbottensost®.


Fakta Thomas Rudin

Ålder: 54 år

Familj: Fru, dotter 26 år och en son 25 år.

Fritidsintressen: Familjen, idrott, jakt och friluftsliv. Fick mitt första barnbarn nyligen

Bor: Burträsk

Gör: Jobbar som ostmästare för Västerbottensost®

Vill bjuda på middag: två damer, min fru och mejerskan Ulrika Eleonora Lindström som uppfann Västerbottensost®.

Favoritplats: Stugan i Joesjö (mellan Hemavan och Tärnaby)

Recept:

Fördrink:

https://vasterbottensost.com/recept/forsommardrink-med-jordgubbar-rabarber-viol/

Förrätt:

https://vasterbottensost.com/recept/pizza-bianca-med-vasterbottensost-och-lojrom/

https://vasterbottensost.com/recept/chips-av-vasterbottensost-med-lojrom-lok-dill-och-graddfil/

Varmrätt:

https://vasterbottensost.com/recept/grillad-roding-med-hackad-pesto-pa-vasterbottensost/

https://vasterbottensost.com/recept/kramig-potatissallad-med-vasterbottensost

Efterrätt:

https://vasterbottensost.com/recept/grillat-fruktspett-med-mustig-kolasas-och-saltrostade-mandlar/


Västerbottensost® dryckestips för att lyfta smaken.

Västerbottensost® har en stark och smakrik karaktär och det finns många drycker som är spännande att kombinera med den unika smaken. Här kan du ta del av tips kring hur du kan tänka i valet av dryck – prova dig gärna fram till din egen favorit.


Alkoholfritt

En fyllig must, gärna från ett lokalt musteri är ett tips. Sötman från röda äpplen och svarta vinbär, en svalkande lemonad eller kallpressad juice på färska frukter fungerar fint. Tranbär, ingefära och hjortron får gärna ta plats. En lite kärvare cider passar även bra.


Röda fylliga viner

Till mustiga maträtter med Västerbottensost® passar fylliga italienska viner allra bäst. De passar även utmärkt till ostbrickan. Portvin fungerar också bra.


Vita friska viner

Till fisk och skaldjur eller lätta gröna rätter är vita friska och fruktiga viner ett bra alternativ. Ett torrt och fruktigt mousserande vin passar också utmärkt.


Öl med karaktär

Det finns många passande alternativ som går bra ihop med Västerbottensost®. En pale ale med mycket karaktär till kraftfulla och smakrika rätter eller en mörk öl med lite sötma. För ljus öl är veteöl eller en IPA ett bra val. Kika gärna runt bland dina lokala bryggerier.


Söta viner

För dig som vill servera Västerbottensost® efter middagen passar söta viner eller sherry. Sötman i osten plockas upp av söta viner samt balanserar den pikanta beskan i osten. Viner med körsbärstoner fungerar även bra eftersom körsbärskärnor har en bitterhet som även finns i Västerbottensost.

Ostmästarens lite starkare tips

För den lite mer vågade tipsar vår ostmästare Thomas om att hacka upp en Västerbottensost® i små kuber och marinera i en lagom rökig whisky. Det ska ge en väldigt speciell upplevelse.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av 422 lokala bönder varav 354 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter cirka 550 årsanställda och omsätter ca två miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Relaterat innehåll

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.