Följ Norrmejerier

Norrmejeriers styrelse tvingas sänka ersättningen för mjölken

Pressmeddelande   •   Feb 06, 2015 13:03 CET

Norrmejeriers styrelse fattade igår beslut om att sänka betalningen med 25 öre per kg mjölk från den 1 februari 2015. ”Ett oerhört tråkigt, men tyvärr nödvändigt beslut, säger Henrik Wahlberg mjölkbonde och styrelseordförande, Norrmejerier”.

- En ökad import av billiga mejeriprodukter gör att kunder och konsumenter i allt högre grad väljer andras produkter vilket slår direkt mot våra ägare, de norrländska mjölkbönderna. I och med det minskar våra intäkter och då får vi inte lika mycket betalt för mjölken. Slutet av 2014 och början 2015 har varit väldigt tufft för oss mjölkbönder och situationen är idag svår för flera lantbruk, säger Henrik Wahlberg. Det är ledsamt att vi inte kan stå emot utvecklingen men vi måste göra detta för att vår mejeriförening ska vara fortsatt stark och kunna värna om långsiktig mjölkproduktion i Norrland.

Det har knappast undgått någon att de svenska och inte minst norrländska mjölkbönderna är under stor press. Bakgrunden är framförallt den ryska handelsbojkotten som har resulterat i ett allt större mjölköverskott i Europa. Priserna på framförallt ost, men nu också på färskvaror pressas nedåt och detta i kombination med en minskande mjölk- och filkonsumtion gör att läget för mjölkbönderna är allvarligt.

Även om vi de senaste veckorna sett tydliga tecken på att frågan tas på allvar både på det politiska planet och här Norrland så har det inte varit tillräckligt. Försäljningen i januari har inte motsvarat målsättningarna och det i kombination med en ovanligt hög mjölkinvägning gör att vi tvingas sänka mjölkpriset.

− Tack vare våra lojala norrländska konsumenter som väljer lokalproducerat i butik har vi under lång tid kunnat upprätthålla en av Sveriges bästa betalningar till våra ägare. Tyvärr räcker det inte hela vägen för att motverka de starka krafter som just nu råder i vår omvärld, säger Bo Rasmussen, vd Norrmejerier. Vi hoppas och tror på fortsatt stöd från alla norrlänningar, men också på en konstruktiv dialog med landsbygdsministern och handeln på mötet i näringsdepartementet i mitten av februari.

− Det bästa för mjölkbönderna vore att alla norrlänningar köper en liter mer mjölk, fil samt grädde eller ännu hellre ett kilo av Norrmejeriers ost per vecka. Eller en generell prishöjning i handeln samt att handeln minskar sin import för att stödja de svenska mjölkbönderna. Statliga lånegarantier skulle också innebära en stor trygghet för våra ägare, de norrländska mjölkbönderna, fortsätter Bo Rasmussen, vd Norrmejerier.

För mer information kontakta:

Henrik Wahlberg, styrelseordförande, Norrmejerier

Email: henrik.wahlberg@norrmejerier.se

Telefon: 070-694 47 59

Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av ca 550 lokala bönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. Vi har varumärken som Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil® och Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter ca 480 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.