Följ Norrmejerier

​Norrmejeriers ekologiska produkter är fortsatt ekologiska

Pressmeddelande   •   Aug 14, 2018 13:27 CEST

Norrmejeriers sortiment av ekologiska mejeriprodukter. Montage: Norrmejerier

I Norrmejeriers ekologiska mejeriprodukter ingår endast mjölk från norrländska gårdar som utfodrar sina djur med 100 procent ekologiskt foder.

– Vårt ekologiska löfte är inget vi prutar på, trots att vi med sommarens torka, har en krissituation som vi tidigare inte upplevt, säger Anna-Karin Karlsson, affärschef Färskvaror.

Frågan om vad som är ekologiskt har blivit aktuell i samband med årets torka och besvärliga läge för mjölkbönder att odla foder på den egna gården. Situationen är likartad över hela Sverige och ekologiska gårdar har begränsningar i hur mycket och vilket foder som får köpas in för utfodring av gårdens djur. Jordbruksverket har därför erbjudit ekologiska mjölkgårdar att söka dispens för att använda konventionellt grovfoder. Även certifieringsorganet KRAV ger stöd till dispenser.

Om en eko-gård har fått dispens från Jordbruksverket, kommer även Norrmejerier tillåta användning av konventionellt grovfoder. Men under tiden korna äter annat än ekologiskt foder, hämtas mjölken som konventionell mjölkråvara och ingår inte i Norrmejeriers ekologiska produkter.

– Det finns en risk att vi kan få brist på ekologisk mjölkråvara, men vi hoppas att vi ska klara att erbjuda hela vårt norrländska ekologiska sortiment. För Norrmejerier är det absolut avgörande att man som konsument kan lita på våra produkter. Norrmejeriers ekologiska produkter ska alltid vara 100 procent ekologiska, säger Anna-Karin Karlsson.

Se Norrmejeriers ekologiska sortiment: https://www.norrmejerier.se/produkter/ekologiskt

Pressbild Montage ekoprodukter: http://kund.norrmejerier.se/Gemensamt/Bilder/Pressmaterial/Eko%20montage.jpg

Kortfattad sammanfattning av läget för Norrmejeriers gårdar

Sommarens torka innebär svåra omständigheter för Norrmejeriers medlemmar. En del gårdar har hittills inte fått ihop mer än 25 procent av vad man normalt behöver för att utfordra djuren fram till nästa sommar. Det är geografiska skillnader där läget är allra tuffast i Jämtland, Västernorrland och södra Västerbotten. Längre norrut ser det lite bättre ut, men inte alls som förväntat.

Så gott som alla gårdar är fundersamma inför kommande vinter kring tillgång på foder och ökade kostnader. Många gårdar har nyttjat möjligheten att skörda på trädor och räknar med att kompensera bristande kvalitet med extra tillskott av kraftfoder. En del gårdar funderar på att minska antalet djur och några gårdar på att helt sluta som mjölkbönder.

Regeringens besked om ekonomiskt stöd är välkommet, än om det är blygsamma summor som inte motsvarar gårdarnas ökade kostnader.

På många håll har det börjat regna mer än tidigare enstaka skurar. Förhoppningen står till en varm och fuktig avslutning på augusti och ett fint skördeväder en bra bit in i september.

Presskontakt

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43

Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 460 lokala bönder varav 380 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.