Gå direkt till innehåll
Foto: Johan Gunseus
Foto: Johan Gunseus

Pressmeddelande -

​Norrmejeriers betessläpp i Jämtland

Lördagen den 21 maj springer Norrmejeriers kossor i Jämtland ut på grönbete. Norrmejeriers betessläpp är något som utvecklats till en tradition inför sommaren och en stor folkfest. Nytt för i år är tre betessläpp med Norrmejerier i Jämtland.

Först ut i Jämtland är Svedja gård i Hammarstrand, dagen efter Lejda gård i Loke, Tandsbyn och helgen efter släpper Trägsta mjölkgård ut sina kor i Hallen.

Pressbilder Foto Johan Gunseus: https://share.mediaflowpro.com/?38ACLN8DQ9

– Betessläppen ger ökad kunskap om varifrån mjölken kommer och varför det är så viktigt att värna ett levande Norrland. Det ökar förståelsen varför det är så viktigt att välja 100 procent norrländska produkter i mejerihyllan, berättar Johanna Cory, som projektleder genomförandet av Norrmejeriers betessläpp.

Mitt i en vacker natur
Svedja Gård ligger mellan bergen med Indalsälven intill. Här finns 60 mjölkkor som springer ut på lördag den 21 maj. Anders Halén som är gårdens förman berättar att det är första gången gården arrangerar ett betessläpp.
– Det ska bli riktigt spännande och jag hoppas vädret blir fint och att vi får många besökare, berättar Anders Halén.

Anders Halén har ordnat hoppborg och han tänker erbjuda barnen att åka i vagn efter traktor runt ägorna. Norrmejerier bjuder på mjölk och bullar, byaföreningen säljer hamburgare och ungdomsföreningen ska sälja kaffe och sköta parkeringen.

Ekologiska gårdar
Kossorna släpps ut och kommer gå ute under större delen av sommaren. De jämtländska betessläppen är på ekologiska gårdar.
– Både kossor och vi som jobbar på gården ser fram emot den här tiden, berättar Anders Halén.

Pressinformation
Norrmejerier arrangerar totalt 20 betessläpp. Förra året kom ungefär 20 000 besökare till Norrmejeriers betessläpp. Medelbesökaren är en kvinna i 35-års ålder och i hennes sällskap finns i genomsnitt 2,1 barn.
Besökarna stannar 2-3 timmar på bondgården
Norrmejeriers film med kossan Maj-Ros som springer ut på betessläpp är en internetsuccé med mer än 250 000 visningar på Facebook och mer än 36 000 visningar på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=9OHWJJBoPcQ

Tagga bilder på Instagram med #beteslapp
Ett urval publiceras på vår webbsida: www.norrmejerier.se
Info om alla betessläppen: www.norrmejerier.se/betesslapp

Betessläpp i Jämtland

  • Svedja gård , Hammarstrand (21 maj, 11.00)
  • Lejda gård, Loke, Tandsbyn (22 maj, 11.00)
  • Trägsta mjölkgård, Hallen (28 maj, 11.00)

För mer information kontakta
Johanna Cory
, projektledare för Norrmejeriers betessläpp, Norrmejerier, 076 136 33 05, johanna.cory@norrmejerier.se

Presskontakt
Mariann Holmberg
, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43, mariann.holmberg@norrmejerier.se

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 500 lokala bönder varav 400 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,8 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.