Följ Norrmejerier

Norrmejerier storsatsar på mer ekologisk mjölk: Så ska norrländska mjölkbönder lockas att satsa på KRAV-produktion

Pressmeddelande   •   Mar 02, 2015 09:00 CET

Alltfler konsumenter väljer ekologiska livsmedel och Norrmejeriers försäljning av ekologiska produkter ökade med mer än 30 procent under förra året. Tillgången på den norrländska, ekologiska mjölken är dock begränsad och under våren storsatsar Norrmejerier för att få fler av föreningens medlemmar att gåöver till ekologisk produktion.

Att Norrmejerier kan möta den ökade efterfrågan som finns när det gäller ekologiska produkter gynnar alla Norrmejeriers medlemmar. Det förbättrar förutsättningarna att hålla uppe betalningen för den norrländska mjölken, oavsett om den är ekologisk eller inte, vilket är helt avgörande för en livskraftig mjölkproduktion i Norrland.

Redan idag är ca 15 procent av Norrmejeriers färska mjölkprodukter ekologiska, Den stora efterfrågan har under hösten i perioder varit svår att svara upp emot. Norrmejerier har därför tagit fram ett speciellt stimulanspaket för att locka fler av medlemmarna att övergå till ekologisk produktion. Intresserade medlemmar kommer bland annat att få hjälp med utbildning och rådgivning samt ett tillägg på den konventionella mjölken med 10 öre under omställningsperioden.

- Intresset för lokalproducerade livsmedel är mycket stort. Allt fler konsumenter vill veta var det de stoppar i sig kommer ifrån samt hur det produceras. Det är viktigt att de som vill välja ekologiskt också kan välja norrländskt. Målsättningen med den här satsningen är att inom 3-5 år öka vår invägning av ekologisk mjölkråvara med 5-10 miljoner kg, säger Henrik Wahlberg, Norrmejeriers ordförande.

Informationsträffar i Sollefteå, Umeå och Skellefteå

Under februari genomförde Norrmejerier ett antal möten där intresserade medlemmar fick träffa LRF-konsult, Växa, Norrmejerier och certifieringsbolaget KIWA, samt en erfaren KRAV-bonde och höra mer om vad det innebär att ställa om gården till ekologisk mjölkproduktion. Totalt deltog 42 mjölkbönder från 29 gårdar. I början av mars kommer det att genomföras så kallade erfarenhetsträffar där intresserade bönder får höra från en befintlig KRAV-bonde hur man tar nästa steg mot en ekologisk mjölkproduktion. Därefter erbjuds gårdarna bland annat hjälp med specifika gårdskalkyler. Dessa träffar kommer att hållas i Sollefteå (2/3), Umeå (4/3) och Skellefteå (6/3).

- Det finns idag ett intresse bland flera av våra medlemmar för att ställa om till ekologisk mjölkproduktion och med den här satsningen vill vi ge dem hjälp och stöd att ta steget, säger Lars Westman, medlemschef, på Norrmejerier.

För mer information, kontakta:

Henrik Wahlberg, styrelseordförande, Norrmejerier

Tel: 070-694 47 59

E-post: henrik.wahlberg@norrmejerier.se

Lars Westman, medlemschef, Norrmejerier

Tel: 070-108 50 49

E-post:lars.westman@norrmejerier.se

Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av ca 550 lokala bönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. Vi har varumärken som Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil® och Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter ca 480 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (2)

  Jag är inte mjölkbonde själv, men mina grannar levererar ekologisk mjölk till Norrmejerier sedan många år. Jag hoppas även de som redan producerar ekologisk mjölk får några ören mer för sin mjölk, Förutom produktion av ekologisk mjölk gör de ett utomordentligt arbete med att hålla landskapet öppet, och om de får lite mer betalt tror jag de kommer ha råd att utöka verksamheten.

  - Eva - 2015-03-02 21:11 CET

  Hej Eva
  Vad roligt att du är engagerad i bygden. Dina grannar gör en viktig insats och vi hoppas att fler ska vilja ställa om till ekologiskt produktion. Just därför har Norrmejerier tagit fram stimulanspaketet med 10 öre extra per kg mjölk under växtodlingens omställning på gården som tar ett år. Det extra tillägget är en kompensation för de merkostnader som uppstår när man ställer om till ekologiskt foder till korna vilket pågår under ett halvår år innan Norrmejerier kan använda mjölken i ekologiska produkter.
  Efter omställningen, då blir mjölken klassad som ekologiskt och bonden får betalt för ekologisk mjölk vilket är minst 1,10 mer än för konventionell mjölk.
  Så dina grannar får mer betalt för sin mjölk tack vare att den är ekologiskt.
  Ursäkta att svaret har dröjt. Hör jättegärna av dig om du har fler frågor.

  Hälsningar Mariann Holmberg
  kommunikationsansvarig, Norrmejerier

  - Mariann Holmberg - 2015-03-12 14:24 CET

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.