Gå direkt till innehåll
Jörgen Öberg, affärschef Ost, Victoria Johansson, marknadschef Ost och Anders Fredriksson, vd, Norrmejerier. Foto: Mariann Holmberg
Jörgen Öberg, affärschef Ost, Victoria Johansson, marknadschef Ost och Anders Fredriksson, vd, Norrmejerier. Foto: Mariann Holmberg

Pressmeddelande -

​Norrmejerier skivar ost vid Umeå mejeri

Norrmejerier skivar osten i Norrland, i en helt ny anläggning på Umeå mejeri.

– Jag är mycket nöjd med att vi nu kan skiva vår ost själva. Skivad ost gör gott för framtiden och stärker positionen för den norrländska mjölkbonden, säger Anders Fredriksson, vd, Norrmejerier.

Testat skivat i liten skala

2015 invigde Norrmejerier en toppmodern förädlingsanläggning för att bita och riva ost vid Umeå mejeri. Under ett par år har Norrmejerier skivat den norrländska osten externt.

– Som en mindre mejeriförening har det varit nödvändigt att testa marknaden i försiktig skala. Under den här tiden har vi sett hur efterfrågan på skivad ost växer, vilket har motiverat en investering i egen utrustning, säger Jörgen Öberg, affärschef Ost, Norrmejerier.

Erbjuder nya möjligheter i mejerihyllan

Riven och skivad ost är numera standard för restauranger och storkök. Även norrländska hushåll har upptäckt fördelar med skivad ost. Förpackningen för skivad ost är förslutningsbar, en familj kan ha fler smaker i kylskåpet och det är enkelt att ta en enstaka skiva. Rivet och skivat är alternativ som är praktiska vid matlagning. Den mindre förpackningen minskar risken för svinn i det mindre hushållet.

– Det här ger oss helt nya möjligheter att utveckla erbjudandet i den norrländska osthyllan. Vi har flera idéer som på sikt blir spännande nyheter för norrlänningarna att ta del av. Men det är inget vi avslöjar just nu och vi får ta lite i taget, säger Victoria Johansson, marknadschef, Ost.

Pressbild: http://kund.norrmejerier.se/Gemensamt/Bilder/Pressmaterial/_MG_4378.jpg
Foto: Mariann Holmberg

Presskontakt
Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43

-----------------------------------------------------------------

Den skivade ostens väg

Norrmejerier har återanvänt en redan befintlig robot som lyfter in runda ostar på bandet som går in i den livsmedelsklassade zonen, där osten bearbetas.

Det första steget är en svarv, utvecklad speciellt för Norrmejerier. Svarven avlägsnar vax eller paraffin på ostens yta. Nästa steg är en förstyckare som delar osten i filéer färdiga för skivning.

– Efter en längre utvärdering valde vi Weber som leverantör av maskinen för skivning. Det blev ett val för absolut bästa kvalitet och framtida möjligheter för vilka produkter vi kan erbjuda. Kombinationen av leverantörer har gett oss bästa förutsättningar att utvecklas i framtiden, säger Micael Höglund, projektledare för installation av Norrmejeriers nya skivlina.

Därefter förpackas den skivade osten i en återförslutningsbar förpackning och transporteras på ett rullband ut ur den livsmedelsklassade zonen för etikettering och packning i returbackar eller kartong. 

Leverantörer av den nya skivlinan vid Umeå mejeri är:

Elten: svarv och förstyckare, speciellt utvecklad för Norrmejerier

Teltek AB: vågar och metalldetektorer och etiketteringsutrustning

Weber: skivningsutrustning

Multivac AB: förpackningsutrustning med djupdragare

RCN, Robotcenter Norr AB: rullband, robotlösningar

Flexlink AB: speciellt anpassade rullband och plockbord

IPB, Industriprojektbyrån Engineering AB: överordnat styrsystem

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 460 lokala bönder varav 380 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.