Gå direkt till innehåll
​Norrmejerier med Västerbottensost vinner högsta pris på Ostfestival 2016

Pressmeddelande -

​Norrmejerier med Västerbottensost vinner högsta pris på Ostfestival 2016

Västerbottensost vann högsta priset, när juryn för Ostfestivalen 2016 utsåg Sveriges bästa ostar 2016 på Nordiska museet i Stockholm. I klassen bästa hårdostar fick Norrmejeriers lagrade Herrgård en bronsmedalj.

Juryn har bestått av en stor grupp personer som har poängsatt en stor mängd ostar inlämnade för bedömning. Västerbottensost fick mest poäng och vann festivalens finaste pris – silver.

Jörgen Öberg, försäljningschef, Norrmejerier mottog det hedervärda priset för Västerbottensost av Carl-Jan Granqvist. Vid prisutdelningen även Jan Ljungblom, ICA Sverige AB, Sören Persson, LRF och Gunnar Forssell en av landets ledande kockar och matkreatörer.

– Norrmejeriers ostar har toppnivå bland alla svenska ostar och alla som smakar våra ostar ger oss toppbetyg. Västerbottensost är älskad av hela Sverige. Nu har juryn sagt sitt. Det har varit riktigt roligt att möta publikens jubel här på festivalen, berättar Jörgen Öberg, försäljningschef, Norrmejerier.

Tusentals besökare har provsmakat och köpt ost i Norrmejeriers monter. Hos Norrmejerier har publiken smakat Västerbottensost ® och Norrmejeriers Herrgård®, Präst® och Grevé®.

– Att producera ostar som rankas till Sveriges absolut bästa är ett otroligt fint erkännande för ett starkt lagarbete som börjar på de norrländska mjölkgårdarna och fortsätter in i mejeriet för ystning och lagring. Alla Norrmejeriers ägare och medarbetare ska vara otroligt stolta. En skiva norrländsk ost på smörgåsen är att ge sig själv en extra god smakupplevelse och att samtidigt göra gott för Norrland, säger Anders Fredriksson, vd, Norrmejerier.

På festivalen har det även varit mjölkprovning.

– Många tyckte vår mjölk var godast och renast i smaken. Det var kul att det också fanns ett så stort intresse för mjölk. Det var publikrekord och lång kö utanför Nordiska museet. Festivalen växer för varje år och når en stor och bred publik. Svensk ost håller på att få nytt liv...kul!, uttrycker Anna-Karin Karlsson, chef för Marknad och Innovation, Norrmejerier.

På plats på Nordiska museet var även Lena Israelsson och Åsa Gustafsson båda på Norrmejeriers försäljningsavdelning.

Som en programpunkt under festivalen har Björn SigBjörn, mejeriingenjör och ostmästare, föreläst om en historisk resa för Västerbottensost.

Nyligen utsågs Västerbottensost i Yogov’s rankning till ett av tio mest omtyckta varumärken i Sverige.
2015 vann Västerbottensost silver vid Nantwich International Cheese Awards.
1990 utsågs Norrmejerier till Hovleverantör för Västerbottensost.

Publikens pris
Under lördag efter middag korades publikens pris som gick till Svedjans Ost.
Svedjans Ost tillverkar flerfaldigt prisbelönta hårdostar och blåmögelost m.m.
Johanna Hellström och Pär Hellström är även leverantörer av mjölk till Norrmejerier och en av Norrmejeriers ägare.
www.svedjansost.se och https://www.youtube.com/watch?v=OyrwO-3zSsk

Pressbild lagrad Herrgård: http://www.norrmejerier.se/produktkatalog/norrmejerier-ost/herrgard-lagrad/157
Pressbilder Västerbottensost: http://vasterbottensost.com/press/
Pressbilder Ostfestivalen 2016: http://www.mynewsdesk.com/se/norrmejerier_ek/images/vaesterbottensost-paa-ostfestival-2016-528706
http://www.mynewsdesk.com/se/norrmejerier_ek/images/norrmejerier-paa-ostfestival-528707 

Fakta Ostfestivalen 2016
Ostfestivalen öppnade fredagen den 19 februari 10.00 och pågår till söndag den 21 februari, 17.00. Prisutdelning lördag den 20 februari, 16.00Programmet för Ostfestivalen: http://www.nordiskamuseet.nu/kalendarium/ostfestivalen-2016Nordiska museet skriver på sin hemsida att ostintresset i Sverige bara ökar och i synnerhet den svensktillverkade osten. Museet arrangerar festivalen för tredje gången och är en möjlighet att lära sig mer, provsmaka på ostar, lyssna på föredrag och ett flertal aktiviteter för hela familjen. Ett 40-tal utställare har deltagit i Ostfestivalen 2016, den 19 - 21 februari.

Presskontakt

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43, mariann.holmberg@norrmejerier.se


Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 530 lokala bönder varav 420 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.