Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Norrmejerier höjer ersättningen med 30 öre

Ersättningen till norrländska mjölkbönderna höjs från årsskiftet med 30 öre per kg levererad mjölk.

– Äntligen kan vi höja en  låg ersättning med 30 öre. Jag hoppas att det här är första steget på långsiktigt högre nivåer, säger Henrik Wahlberg, ordförande för Norrmejerier och mjölkbonde i Soukolojärvi, Övertorneå, Norrbotten.

Vänder svagt uppåt efter en djup svacka

Konsumenterna förstår betydelsen av att välja norrländskt i mejerihyllan, den nya laktosfria mjölken har fått ett bejublat mottagande och den prishöjning på dryckesmjölken som genomfördes i våras ger fortsatt effekt.

Övrigt som inverkar positivt är att världsmarknadspriset på mjölkpulver och fett har vänt uppåt och att priset på ost i både Europa och Sverige långsamt stiger. Sammantaget ger det möjlighet till högre ersättning för mjölken.

– Det som har absolut störst betydelse för oss mjölkbönder är det norrländska valet i mejerihyllan. Norrlänningarnas stöd är oerhört värdefullt. Det gör att vi har kunnat betala lite mer än andra mejerier över tid och att vi nu kan följa med i en prisstegring uppåt, säger Henrik Wahlberg.

Behov av långsiktigt stabila villkor

Henrik Wahlberg hoppas att den vändning vi nu ser på sikt kommer bidra till en starkare framtidstro bland de norrländska mjölkbönderna. Han hoppas även på politiken som behöver stärka och säkra villkoren kring regelverk, skatter och regionala stöd.

– Blir det exempelvis en vägtrafikskatt på det sätt som aviserats, då slår det hårt för oss. Att jobba med djur, odling och mjölk kräver stora investeringar och då måste det finnas långsiktiga och säkra villkor, säger Henrik Wahlberg.

Norrmejerier är de norrländska mjölkböndernas egen mejeriförening. Mjölken från de norrländska gårdarna förädlas till mejeriprodukter med utmärkt kvalitet som uppskattas av norrlänningarna. Ett norrländskt val i mejerihyllan bidrar till öppna landskap och en biologisk mångfald som är unik. Det ger också arbetstillfällen på landsbygd och vid mejerier.

Presskontakt

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 500 lokala bönder varav 400 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,8 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.