Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Norrmejerier höjer ersättningen då pengarna behövs som bäst

Norrmejeriers styrelse har fattat beslut om höjd ersättning till konventionella mjölkgårdar med 30 öre per kg mjölk, från första november. Ekologiska gårdar får en ökning med 10 öre per kg mjölk.

– Det här är ett nödvändigt besked till norrländska mjölkbönder som kan underlätta i planeringen fram till nästa sommar för djuren och den egna gården, säger Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier.

Olika strategi på gårdarna att klara torkan

Norrmejerier spänner över halva Sveriges yta med de fyra nordligaste länen. Trots allt uttrycker de flesta norrländska gårdar att de nog kommer klara sig, men alla gårdar har sin egen strategi för hur det ska gå till. Sensommarvädret med regn och värme har på vissa håll bidragit till återväxt på åkrar, men totalt är skördarna väsentligt lägre än normalt. Många har skördat trädor runt om i Norrland och på så sätt ökat på grovfodermängderna. Andra har lyckats köpa in extra balar. Gemensamt är att alla räknar med stora kostnadsökningar för spannmål, kraftfoder, högre pris på el, drivmedel och en hög drivmedelsskatt som slår hårdare i en region med långa avstånd.

– Vi känner också till ett antal gårdar som ännu inte har tillräckligt med ensilage till gårdens djur inför vintern. Vi vet att också några funderar över hur många djur de har råd att ha kvar, så läget är fortfarande inte helt stabilt och en minskad invägning till mejeriet är en risk, säger Mariann Holmberg.

Medverkan till prisökningen

Den höjda ersättningen har möjliggjorts genom medverkan ifrån handelns aktörer och Norrmejeriers övriga kunder.

– Norrmejeriers styrelse som representerar de norrländska mjölkbönderna är tacksamma över det goda samarbetet, som visar att det finns en förståelse för situationen och betydelsen av lokalt producerade mejeriprodukter som ger oss en levande landsbygd med arbetstillfällen, öppna landskap och en biologisk mångfald, säger Mariann Holmberg.

Det nya priset

Från 1 november blir det Norrmejerier à conto-pris för konventionell mjölkråvara 374 öre/kg och för ekologisk mjölkråvara 474 öre/kg.

Anledningen till att ersättningen ökar olika mellan konventionell och ekologiska mjölkråvara är ett behov av anpassning till efterfrågan av ekologiska mejeriprodukter och tillgången på ekologisk mjölkråvara.

Det ekologiska värdet är kvar

Jordbruksverket och KRAV har utfärdat lättnader för ekologiska leverantörer i form av dispens för utfodring av ekologiska djur med konventionellt grovfoder. I tidigare pressutskick har Norrmejerier meddelat att endast mjölk från kor som utfodras med ekologiskt foder ingår i det ekologiska sortimentet.

Mjölk som inte kan ingå i ekologiska produkter kommer hämtas som konventionell mjölkråvara och då ingå i Norrmejeriers ordinarie mejerisortiment. Styrelsen har fattat beslut om ett avdrag på upp till 30 öre under den tid som mjölken klassas som konventionell.

Ingen ekologisk mjölkleverantör har ännu meddelat att man behöver nyttja möjligheten till dispens och enligt beräkningar kommer Norrmejerier klara tillgången på ekologisk mjölkråvara för hela det ekologiska sortimentet.

Presskontakt

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 460 lokala bönder varav 380 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.