Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Norrmejerier betalar böter

Norrmejerier kommer inte bestrida en företagsbot om 30 000 för att ha överskridit begränsningsvärden av utsläpp till reningsverket i Burträsk. 

Avloppsvattnet har vid det aktuella tillfället innehållit för stor mängd mjölk i samband med diskning av tankar.

Händelsen inträffade 2013 då reningsverket uppmätte för höga utsläppsvärden i avloppet vid Burträsk mejeri.

Normalt är det här något som mejeriet ska upptäcka själva, men på grund av en trasig givare dröjde det ett dygn innan det upptäcktes att diskvattnet av tankar även innehöll mjölkråvara.

– Vi hade tyvärr ett fel på en nivåmätare som startade diskning av en tank trots att den fortfarande innehöll mjölkråvara, berättar Ulf Greve, platschef vid Burträsk mejeri.

Själva grundorsaken till händelsen, en trasig givare, har i dagsläget kompletterats med ytterligare en givare för att på så sätt säkra funktionen.
Norrmejerier har meddelat åklagare att man accepterar miljöbrott och inte tänker bestrida företagsboten om 30 000 kronor. Det här borde genom risk- och konsekvensbedömningar varit identifierat och åtgärdat och kompletterat med en ytterligare givare, innan driftstörningen uppstod.

Presskontakt

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 500 lokala bönder varav 400 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,8 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.