Följ Norrmejerier

Norrmejerier agerar i mjölkkrisen

Pressmeddelande   •   Jan 27, 2016 10:39 CET

Norrmejeriers styrelse har beslutat att sänka ersättningen till mjölkbönderna med tio öre från 1 februari 2016. Samtidigt har Norrmejerier inlett en dialog med handeln om en prisökning på dryckesmjölken.

– Norrmejeriers ägare behöver den här prisökningen för att överleva den djupa mjölkkrisen som vi ännu inte kan se slutet på, säger Anders Fredriksson, vd, Norrmejerier.

Tuff konkurrens

Det mest besvärande är en överproduktion i Mellaneuropa bland annat på grund av Rysslands blockad mot jordbruksprodukter. Den tuffa konkurrensen påverkar till exempel försäljningsvärdet på osten och därmed lönsamheten för Norrmejeriers ägare.

Konsumentstöd för prisökning

Utvärderingar av handelns tidigare initiativ visar att det finns ett stöd för att konsumenterna kan tänka sig att betala ett högre pris för mjölken då syftet är att stärka mjölkproduktionen. Den pågående debatten har ökat medvetandet om betydelsen av att handla svenskt och norrländskt, att det gynnar arbetstillfällen i regionen, öppna och attraktiva landskap med en biologisk mångfald, men också för att säkerställa en lokal mjölkproduktion med hög kvalitet.

Efterfrågar svenskt och norrländskt

Konsumenterna efterfrågar norrländska mejeriprodukter från gårdar med god djurvård, att korna går på bete och enbart får GMO-fritt foder och att produkterna håller hög kvalitet.

– Vi känner oss otroligt lyckligt lottade att de norrlänska konsumenterna backar upp Norrmejeriers produkter och de norrländska mjölkbönderna. Den styrkan gör en prisökning möjlig för att långsiktigt säkra norrländsk mjölkproduktion, säger Anders Fredriksson.

Smärtsam sänkning i väntan på prisökning

Att genomföra en prisökning tar lite tid. I väntan på att prisökningen får effekt har styrelsen fattat det svåra beslutet om en sänkning av avräkningspriset med 10 öre per kg mjölkråvara.

– Just nu är sänkningen nödvändig, men det är egentligen inte något vi som ägare klarar av. Priset är redan lågt, sommarens väder har gett oss extra kostnader för foder och dessutom gör vi extra ansträngningar kopplat till den extrema kylan. Men så fort prisökningen på dryckesmjölken är genomförd, då kan vi åter öka ersättningen för den mjölkråvara vi levererar, säger Henrik Wahlberg, Norrmejeriers ordförande. 

Presskontakt

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43

Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 530 lokala bönder varav 420 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.