Gå direkt till innehåll
Plasten i den nya Norrgott-förpackningen är så kallad returpet. Papperet på byttan kan enkelt tas av, genom en perforering i papperet – det förenklar källsortering och materialåtervinning
Plasten i den nya Norrgott-förpackningen är så kallad returpet. Papperet på byttan kan enkelt tas av, genom en perforering i papperet – det förenklar källsortering och materialåtervinning

Pressmeddelande -

Norrgott® får en mer klimatsmart förpackning.

Norrmejerier byter till en mer klimatsmart Norrgott-förpackning där plasten ersätts med återvunnen plast från returpet. Bytet sker i slutet av september och är en del av Norrmejeriers hållbarhetsarbete för att nå målet 100 procent materialåtervinningsbara förpackningar år 2025.

-    Den nya Norrgott-förpackningen blir inte bara mer klimatsmart utan också betydligt enklare för konsumenterna att källsortera. Pappret runt byttan kan enkelt rivas av och skiljas från plasten vilket gör det smidigt att sortera lock och bytta som plast och resten som papper säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör Norrmejerier.

  Förpackningsbytet gäller alla Norrgott-artiklar, Norrgott normalsaltat, extrasaltat samt Norrgott mellan, såväl 300 och 600 gram.

  Plasten i den nya förpackningen är en ny sorts plast, returpet, vilket är ett återvunnet material som på detta sätt används igen. Papperet som omsluter byttan är FSC certifierat (Forest Steward Council), vilket innebär att det är tillverkat av trä från ansvarsfullt skogsbruk där man tar hänsyn till naturvärden och skogens återväxt och kan enkelt separeras från plasten genom en perforering i papperet – det förenklar källsortering och materialåtervinning. 

  -    Genom att använda returpet tas den plast som redan finns tillvara och återanvänds i nya förpackningar vilket sparar energi och minskar påverkan på miljön. Att tillverka ny plast kräver mycket naturresurser, bland annat fossil olja, och det är något som vi vill komma bort ifrån. Vårt mål är att inte ha någon fossil jungfrulig (nyproducerad) plast i våra förpackningar alls 2030 säger Anna-Karin Karlsson.

  Norrgott tillverkas från norrländsk mjölk på Umeå mejeri. Varje år tillverkas cirka 4 miljoner förpackningar Norrgott som sedan säljs lokalt i norra delen av landet.

  Förpackningsbytet är en del i Norrmejeriers hållbarhetsprogram som syftar till att uppfylla FN:s globala hållbarhetsmål, Sveriges nationella miljömål och branschspecifika initiativ till 2030. Vårt mål är att ha 100% materialåtervinningsbara förpackningar 2025 och ingen fossil jungfrulig plast i våra förpackningar 2030.

  Relaterade länkar

  Ämnen

  Taggar

  Regioner


  Om Norrmejerier

  Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av 410 lokala bönder varav 330 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter cirka 540 årsanställda och omsätter ca två miljarder kronor per år.

  Presskontakt

  Kristina Stiernspetz

  Kristina Stiernspetz

  Presskontakt Kommunikationschef 0730616433
  Anna-Karin Karlsson

  Anna-Karin Karlsson

  Hållbarhetsdirektör Tel: 090-18 28 56

  Relaterat material

  Relaterade nyheter

  Norrmejerier Ek. Förening

  Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.