Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Mjölk med blåbärssmak ett bekymmer för mjölkbönder

Ett tiotal av Norrmejeriers 400 mjölkleverantörer har just nu problem med mjölk som smakar blåbär.

– Mjölk med blåbärssmak är helt ofarlig, men det är smakmässigt inte möjligt att använda den i mejeriproduktionen, därför tar vi inte heller in den i mejeriet, säger Lars Westman, medlemschef, Norrmejerier.

Lukt och smak

Den felaktiga smaken är ett bekymmer som ger merarbete för mjölkbönder. De aktuella mjölkgårdarna tar reda på vilka kor som är drabbade genom att lukta och smaka i samband med mjölkningen. Men det har visats sig vara knepigt, då bismaken växer till sig efter en stund.

– Jag förstår om bönderna känner sig förtvivlade då en enstaka ko kan förstöra en hel mjölkning, säger Lars Westman.

Kvalitetsprogram för god djurvård

Alla Norrmejeriers mjölkbönder följer ett strikt kvalitetsprogram som inbegriper god omvårdnad om djuren. Återkommande sker revisioner med Norrmejeriers egna kontrollanter ute på gårdarna.

Mjölk med en bismak som påminner om "blåbär med mjölk" uppmärksammades första gången i början av 1990-talet i Sverige. Sedan dess har smakfelet uppstått någon gång om året hos någon enstaka mjölkleverantör. Det som är nytt är att flera leverantörer samtidigt är drabbade.

Orsaken är oklar

Forskning om blåbärsmjölk har inte visat någon direkt orsak. Det man vet är att det har koppling till foder och näringsinnehåll och att det uppstår som en störning i matsmältningen i kons vom.

– Det finns misstankar om att den dåliga sommaren har påverkat vallfodret med ojämnt energi- och näringsinnehåll, kanske även i kombination med näringsbalansen i kraftfoder, säger Lars Westman.

Hitta det som är gemensamt mellan gårdarna

På uppdrag åt Norrmejerier genomför SLU en utredning av foderinnehåll på de drabbade gårdarna.

– Vi behöver så fort som möjligt hitta det som är gemensamt mellan de aktuella gårdarna och på det viset komma tillrätta med problemet, säger Lars Westman.

För mer information

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43

För information om SLUs analysarbete

Mårten Hetta, forskare vid Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap vid SLU i Umeå, 090 786 87 47

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 530 lokala bönder varav 420 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.