Gå direkt till innehåll
​Mer betalt för ekologisk mjölkråvara

Pressmeddelande -

​Mer betalt för ekologisk mjölkråvara

Norrmejerier har från årsskiftet höjt tillägget för ekologisk mjölkråvara med tio öre per kg, till maximalt 1,30 kr.

– Vi behöver fler bönder som vill ställa om, så det här kan ses som en förstärkning av det stimulanspaket vi lanserade för redan ett år sedan, berättar Henrik Wahlberg, Norrmejeriers ordförande.

Fler behöver ställa om

Redan sommaren 2015 startade några av Norrmejeriers medlemmar omställning mot ekologisk produktion och fler kommer påbörja omställningsarbetet i vår. Men ytterligare intresserade behövs för att uppnå målet om ytterligare 10 miljoner kg fram till 2020.

– Även konsumenter som väljer ekologiskt förstår betydelsen av att produkterna kommer från Norrland. Efterfrågan på ekologiska produkter ökar och därmed även behovet av ekologisk mjölkråvara, säger Henrik Wahlberg.

Ersättning under omställningstiden

Norrmejeriers stimulanspaket för omställning till ekologisk produktion omfattar utbildning, rådgivning och ett tillägg på den konventionella mjölken med tio öre under omställningsperioden. Det krävs två växtsäsonger för att ställa om från konventionell spannmålsodling till ekologisk.

Under året fortsätter arbetet med information- och utbildningsinsatser i samarbete med LRF-konsult och Växa.

– Vi vill ta tillvara intresset bland våra medlemmar att ställa om till ekologisk mjölkproduktion och med den här satsningen vill vi ge dem hjälp och stöd att ta steget, säger Lars Westman, medlemschef Norrmejerier.

För mer information

Henrik Wahlberg, ordförande, Norrmejerier, 070 694 47 59

Lars Westman, medlemschef, Norrmejerier, 070 108 50 49

Presskontakt

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 530 lokala bönder varav 420 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.