Följ Norrmejerier

​Mer betalt för ekologisk mjölkråvara

Pressmeddelande   •   Jan 19, 2016 08:34 CET

Norrmejerier har från årsskiftet höjt tillägget för ekologisk mjölkråvara med tio öre per kg, till maximalt 1,30 kr.

– Vi behöver fler bönder som vill ställa om, så det här kan ses som en förstärkning av det stimulanspaket vi lanserade för redan ett år sedan, berättar Henrik Wahlberg, Norrmejeriers ordförande.

Fler behöver ställa om

Redan sommaren 2015 startade några av Norrmejeriers medlemmar omställning mot ekologisk produktion och fler kommer påbörja omställningsarbetet i vår. Men ytterligare intresserade behövs för att uppnå målet om ytterligare 10 miljoner kg fram till 2020.

– Även konsumenter som väljer ekologiskt förstår betydelsen av att produkterna kommer från Norrland. Efterfrågan på ekologiska produkter ökar och därmed även behovet av ekologisk mjölkråvara, säger Henrik Wahlberg.

Ersättning under omställningstiden

Norrmejeriers stimulanspaket för omställning till ekologisk produktion omfattar utbildning, rådgivning och ett tillägg på den konventionella mjölken med tio öre under omställningsperioden. Det krävs två växtsäsonger för att ställa om från konventionell spannmålsodling till ekologisk.

Under året fortsätter arbetet med information- och utbildningsinsatser i samarbete med LRF-konsult och Växa.

– Vi vill ta tillvara intresset bland våra medlemmar att ställa om till ekologisk mjölkproduktion och med den här satsningen vill vi ge dem hjälp och stöd att ta steget, säger Lars Westman, medlemschef Norrmejerier.

För mer information

Henrik Wahlberg, ordförande, Norrmejerier, 070 694 47 59

Lars Westman, medlemschef, Norrmejerier, 070 108 50 49

Presskontakt

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43

Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 530 lokala bönder varav 420 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.