Gå direkt till innehåll
Kulturfil – med smak av Umeå

Pressmeddelande -

Kulturfil – med smak av Umeå

Norrmejerier presenterar i maj Kulturfil med smak av björksav. Inspirationen kommer bland annat från Umeå som är Europas kulturhuvudstad under 2014.

Fil med smak av björk, kan man tänka sig något somrigare? Namnet Kulturfil anspelar förstås på kulturhuvudstaden men det är också en lek med orden matkultur och mjölksyrakultur, som enkelt uttryckt är det som gör mjölken till fil. Kulturfilens svagt gröna färg kommer ifrån björkbladsextrakt, som också tillför extra mycket smak.

—  Så vitt vi vet är det första gången björksav används som smaksättare i en mejeriprodukt. Den ger Kulturfilen en somrigt frisk smak, lite sötsyrlig, nästan så att det killar på tungan, berättar Petra Anderson Stening, product manager på Norrmejerier.

Kulturfilen säljs i butiker från Härnösand och norrut. Mjölken som används är ekologisk och kommer ifrån norrländska kor, den höga fetthalten gör filen extra krämig. Björksaven tappas från björkar runt Storsjön i Jämtland.

Om björksav

På sommaren lagrar björkarna näring i sina rötter för att klara nästa växtperiod. När snön sedan smälter, dagstemperaturen når över några plusgrader, och våren är ett faktum, absorberar björken vatten från marken runt omkring den. Näringen stiger då upp tillsammans med vattnet som sav i stammens ved upp till grenkronan. Det är nu saven kan tappas. Men det gäller att vara kvick: så fort löven slår ut avstannar savningen. Observera att tappning av björksav inte ingår i allemansrätten.

Kulturfil kommer att finnas i butik under en begränsad period, från mitten av maj till början av september och det rekommenderade butikspriset är 20,14 kr/liter.

För mer information kontakta:

Petra Anderson Stening, Product Manager

Telefon: 090-182952, 070-108 53 29

petra.anderson-stening@norrmejerier.se

http://www.norrmejerier.se/kulturfil


Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av ca 550 lokala bönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. Vi har varumärken som Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil® och Fjällyoghurt®, Norrglimt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter ca 480 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

 

 

 

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Relaterat material

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.