Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Intresset för lokalproducerat fortsätter öka - Brist på tillgång är vanligaste anledningen att välja annat

För andra året i rad har Norrmejerier låtit HUI Research undersöka svenskarnas inställning till lokalproducerad mat. Och trenden är tydlig, ingen annanstans är matens ursprung så viktig som i Norrland. Bristen på lokala alternativ tvingar dock svensken att välja annat.

Så här i skördetid är de närodlade och lokalproducerade livsmedlen lättåtkomliga för de allra flesta. Bär, frukt och grönt säljs på marknader runt om i landet och vi odlar och plockar själva. Även lokalproducerat kött blir allt lättare att hitta. Och svensken vill gärna köpa mer lokalproducerat – men hittar inte alltid ett lokalt alternativ.

Undersökningen visar nämligen att priset inte längre är den främsta anledningen till att inte köpa lokalproducerade livsmedel utan att den upplevda bristen på bra lokala alternativ nu är den främsta anledningen. Här syns en tydlig förändring sedan förra studien 2011.

-  Det är ett starkt trendbrott, säger Victoria Lundqvist-Johansson, marknadschef för Norrmejeriers lokala marknad. Tidigare har lokalproducerat ofta associerats med delikatesser och unika råvaror, idag vill man kunna köpa lokalproducerat med hög kvalitet inom fler områden, bl. a mjölk och kött.

Förra året uppgavs priset vara det främsta skälet till att inte köpa lokalproducerade livsmedel. Detta uppgavs av 52% av respondenterna i undersökningen 2011.  I 2012 års undersökning var det endast cirka 39% som uppgav detsamma.  2011 uppgav 20% av respondenterna att det främsta skälet till att de inte köper lokalproducerade livsmedel var att det inte finns några bra lokalproducerade alternativ. I 2012 års undersökning uppgav hela 52% av respondenterna att detta var anledningen.

-  Här ligger ett stort ansvar hos oss livsmedelsproducenter att göra det lättare för konsumenterna att hitta de lokala produkterna, säger Victoria Lundqvist-Johansson. I undersökningen ser vi t ex att norrlänningarna i högre utsträckning än resten av landet väljer lokala mejeriprodukter, och det handlar nog mycket om att man faktiskt vet att de är lokala.

8 av 10 svenskar tycker det är viktigt med lokalproducerat

Nästan 8 av 10 svenskar uppger att det är viktigt eller mycket viktigt att köpa lokalproducerade livsmedel när detta är möjligt. Andelen som svarade att det är mycket viktigt är högre i norrlandslänen; nästan dubbelt så många respondenter i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland anser att det är viktigt att varan är lokalproducerad jämfört med respondenter från Götaland och Svealand.

Fler norrlänningar väljer lokalproducerat regelbundet

Hälften av respondenterna uppger att de köper lokalproducerade livsmedel minst en gång i veckan. I Norrbotten och Västerbotten köper hela 60% lokalproducerat minst en gång per vecka. Detta är en markant ökning jämfört med studien som genomfördes 2011 då det endast var 40% som uppgav detsamma. Boende i Svealand är de som handlar minst lokalproducerat.

Källa: Norrmejerier

Fakta: Se bifogad pdf nedan.

I Norrmejeriers undersökning som HUI Research genomförde i maj 2012 deltog 1554 personer i åldrarna 16-64 år.

För mer information kontakta:

Victoria Lundqvist-Johansson, marknadschef för Norrmejeriers lokala marknad

Victoria.lundqvist-johansson@norrmejerier.se

070-269 29 39

 

Ämnen

Taggar

Regioner


Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri. Vi förädlar årligen ca 200 miljoner kg norrländsk mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till högklassiga mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. Vi har unika varumärken som Västerbottensost®, Verum®, Fjällfil®, Fjällyoghurt®, Gainomax®, Norrglimt® och JOKK® bärdryck. Norrmejerier ägs av ca 610 bönder i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, sysselsätter ca 470 årsanställda och omsätter drygt 1,8 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Relaterat material

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.