Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Inbjudan till pressträff vid Luleå mejeri med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht

Fredag den 28 augusti, klockan 14.30 – 14.50, Luleå mejeri
(Parkering - genom grinden rakt fram till den stora parkeringen. Media möts vid huvudentrén och visas till plats för pressträff i lunchrum.)

Norrmejeriers vd Hans-Åke Hammarström och ordförande Henrik Wahlberg hälsar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht välkommen till Luleå mejeri för ett samtal om situationen för mjölkbönder i norra Sverige.

– Samtalet med landsbygdsministern har stor betydelse, då vi på plats vid mejeriet i Luleå kan beskriva våra specifika utmaningar att bedriva mjölk- och mejeriproduktion, säger Henrik Wahlberg, styrelseordförande, Norrmejerier.

Specifika utmaningar för Norrländska mjölkbönder hänger samman med dels geografiskt långa avstånd både mellan gårdarna och mellan gård och mejeri. Dels handlar det om begränsade skalfördelar kopplat till gårdarnas relativt begränsade storlek.

– Våra normala utmaningar blir extrema i den situation som uppstått kopplat till Eus frisläppande av produktionskvoter och till den ryska handelsblockaden som båda skapar ett europeiskt överskott av mejeriprodukter. Rapporter om stora ökningar av produktionsvolymer i Mellaneuropa är oroande, berättar Henrik Wahlberg.

För mer information

Henrik Wahlberg, styrelseordförande, Norrmejerier, 070 694 47 59
Hans-Åke Hammarström, tf vd, Norrmejerier, 070 189 62 08

Presskontakt

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, mariann.holmberg@norrmejerier.se, 072 222 73 43

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 530 lokala bönder varav 420 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.