Gå direkt till innehåll
Gott resultat stärker Norrmejeriers framtidstro

Pressmeddelande -

Gott resultat stärker Norrmejeriers framtidstro

Norrmejeriers styrelse har idag fastställt föreningens resultat för 2012. En bra försäljning och extraordinära poster från försäljningen av JOKK-varumärket resulterade i ett stabilt resultat på 64,9 miljoner kronor.

 

-  Det känns förstås mycket bra säger Henrik Wahlberg, styrelsens ordförande, särskilt i tider när konkurrensen hårdnar. Det stabila resultatet innebär att vi kunnat göra en extra utbetalning till våra norrländska mjölkbönder med hjälp av pengarna från JOKK-försäljningen samtidigt som vi kan fortsätta att investera i verksamheten för att stå starka i framtiden.

Norrmejerier har under året betalat de norrländska mjölkbönderna ett mjölkpris som legat på en stabil nivå, högre än de flesta andra mejerier. Utöver detta gjordes även i slutet av året tilläggsutbetalningar på 5 öre per kg mjölk för hela årets invägningsvolym som var rekordstor. Hela 209 miljoner kg norrländsk mjölk förädlades under 2012 på mejerierna i Umeå, Luleå och Burträsk.

Förutom en bra försäljning inom det norrländska mejerisortimentet har även försäljningen av de rikstäckande varumärkena Verum och Gainomax varit positiv. Efterfrågan på Västerbottensost har också varit fortsatt hög.

-  Vi är stolta över att ha kunnat leverera ett gott resultat och en stabil betalning till våra ägare även i år säger vd, Bo Rasmussen. Det skapar framtidstro. Men vi hade inte kunnat göra det utan det fantastiska stöd och engagemang vi får från de norrländska konsumenterna. De ger oss energi och kraft att fortsätta verka för att göra gott i Norrland.

I resultatet inryms även den näst högsta investeringsnivån Norrmejerier haft på 20 år. Totalt 153 miljoner kronor vilket är 60 miljoner mer än 2011. Det är utbyggnaden av Burträsk mejeri och byggnationen av en anläggning för fosforrening vid Umeå mejeri som står för den största delen av investeringarna.   

 

Fakta 2012: (siffror inom parentes avser 2011)

  • Resultat: 64,9 miljoner kr (28,7 miljoner kr)
  • Omsättning: 1 832 miljoner kr (1 838 miljoner kr)
  • Invägning: 209 miljoner kg (203 miljoner kg)
  • Antalet aktiva mjölkbönder i december 2012: 466 st (483 st) 

 

För mer information kontakta: 

Bo Rasmussen, vd 

tel. 090 – 18 29 15 eller 070 – 647 50 03 

bo.rasmussen@norrmejerier.se

eller

Henrik Wahlberg, styrelsens ordförande

tel. 070 – 694 47 59

henrik.wahlberg@norrmejerier.se

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri. Vi förädlar årligen mer än 200 miljoner kg norrländsk mjölk på våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till högklassiga mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. Vi har unika varumärken som Västerbottensost®, Verum®, Fjällfil®, Fjällyoghurt®, Gainomax® och Norrglimt®. Norrmejerier ägs av ca 570 bönder (varav 466 aktiva mjölkbönder) i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, sysselsätter ca 490 årsanställda och omsätter drygt 1,8 miljarder kronor per år.

 

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Relaterat material

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.