Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Exiled dance crew vinnare till årets Norrmejerierstipendium

PRESSRELEASE 2009-05-29

Idag korades årets två Norrmejerierstipendiater vid en prisceremoni i Luleå. Det blev dansgruppen Exiled dance crew från Norrbotten tillsammans med musikern Frida Selander från Västerbotten som stod som segrare när allmänheten röstade fram de vinnande bidragen. Stipendierna som delades ut av Landshövdingen i Norrbotten, Per-Ola Eriksson, är på 25000 kronor vardera och tilldelas personer eller projekt som bidragit till något gott för Norrland. Totalt tävlade i år 78 inskickade bidrag om de två stipendierna.

Juryns motivering: Missionen är att sprida glädje och inspirera till en aktiv fritid, och på bara några år har ett danskollektiv i exil lyckats engagera och uppmuntra barn, ungdomar och vuxna, att följa "beats" med sköna "moves". Med shower, tävlingar, workshops och kurser har Exiled dance crew stärkt dans- och ungdomskulturen i Luleå och visat framfötterna, både på den nationella och internationella hiphop-scenen.

- Engagemanget för Norrmejerierstipendiet ökar och i år fick vi in otroligt många bra ansökningar. Nomineringsprocessen var svår men jag tycker att vi tillslut vaskade fram tio riktigt vassa bidrag som folket sedan fick rösta på. Både Exiled dance crew och Frida Selander är goda representanter för Norrland och bevis på att regionen kokar av kreativa och duktiga människor som lyckas skapa engagemang genom att gå sin egen väg, säger Anna Norrgård, kategorichef lokalmarknad på Norrmejerier.

Exiled dance crew består av fem tjejer och sex killar som sedan bildandet 2003 har spridit dans, glädje och hiphopkultur bland barn, ungdomar och vuxna i Luleå med omnejd. Sedan 2007 är gruppen en officiell förening ansluten till Riksidrottsförbundet som driver ideell verksamhet för 120 aktiva deltagare. Exiled dance crew har under åren synts i en rad sammanhang, bland annat under invigningen av Skid-SM, på Rädda joden-festivalen och då Plannja basket firade 30 år. Förra sommaren var tävlingsgruppen även över till Helsingfors för att mäta sina krafter på internationell nivå.

Fem bidrag från Norrbotten och fem bidrag från Västerbotten valdes ut av en jury och lades upp på Norrmejeriers hemsida. Därefter har allmänheten fått rösta fram de två vinnande bidragen, via post eller på hemsidan.

Juryn bestod av personer med bakgrund inom näringsliv, sport, kultur och entreprenörskap. I år deltog Karin Bodin, VD Polarbröd, Jessica Wennberg, bitr. nyhetschef VK, Fredrik Forsfjäll, producent Trästocksfestivalen, Patrik Boström, kulturredaktör NSD, Anna Norrgård, kategorichef lokalmarknad på Norrmejerier.

Lite kortfakta om stipendiet

Norrmejerierstipendiet startades 1987 som ett initiativ för att stödja unga eldsjälar i Norrland. Idag kan alla åldrar söka stipendiet. Kravet är att man ska ha bidragit till något gott för Norrland. Det kan vara genom något som tar tillvara de norrländska förutsättningarna och som får stor uppmärksamhet, men framförallt något som gör norrlänningarna stolta. Två stipendiater får varje år dela på 50000 kronor. Hittills har 66 stipendier delats ut och bland tidigare vinnare finns några av Sveriges duktigaste förmågor, exempelvis Anja Pärsson, Hanna Ljungberg och Jens Byggmark. Årets bidrag spände över många olika områden; från idrott, dans, sång, film, företagande till turism.

Länk till högupplösta bilder från prisutdelningen: www.norrmejerier.se/stipendiet/pressbilder

Kontaktuppgifter till vinnarna

Ann Strandberg, Exiled dance crew, tfn: 070-311 37 83, e-post: exileddc@hotmail.com

Frida Selander, tfn: 070-612 68 41, e-post: info@fridaselander.com

Vid frågor kontakta:

Anna Norrgård, kategorichef lokalmarknad, tfn: 0702-69 29 39, e-post anna.norrgard@norrmejerier.se

 

Anna Lundström, projektledare Heja!, tfn: 0702-99 25 40

Ämnen

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av 410 lokala bönder varav 330 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter cirka 540 årsanställda och omsätter ca två miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Relaterat material

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.