Gå direkt till innehåll
Foto: Johan Gunséus. Se länk till pressbilder.
Foto: Johan Gunséus. Se länk till pressbilder.

Pressmeddelande -

​Dags för sommarbete hos Norrmejeriers mjölkbönder i Västerbotten

27 Norrländska mjölkgårdar bjuder in till fest när kossorna springer ut på grönbete, 14 av dem i Västerbotten.

– Att åka på betessläpp har blivit en tradition och ett sätt att inviga sommaren. Vi hoppas att många norrlänningar ska dela glädjen med oss vid våra betessläpp. Det är ett gyllene tillfälle att ta med vänner och familj till närmaste gård, säger Johanna Cory, projektledare för Norrmejeriers betessläpp.

Åke Fredrikssons gård och Forslunda är först ut i Västerbotten

I Västerbotten springer kossorna först ut hos Åke Fredrikssons gård i Tväråmark och på Forslunda, lördag den 20 maj.

– Här smyger vi med förberedelserna. För så snart det doftar vår, då stiger kossornas förväntan. De anar att något är på gång. Dagen när korna springer ut på bete för första gången är speciell och alltid lika rolig, säger Carina Eriksson, mjölkbonde vid Åke Fredrikssons gård.

Åke Fredrikssons gård är liten och familjär. Där finns 22 kor och några hönor. Gården omsluter en gårdsplan där det är trivsamt att sitta på en filt och fika.

Intresset ökar

Att besöka en gård är en möjlighet att träffa en norrländsk mjölkbonde, se glada kor som springer ut på sommarbete och se var mjölken kommer ifrån. Intresset ökar för varje år.

Självklart bjuder Norrmejerier på mjölk och bullar. Övriga aktiviteter varierar beroende på gårdens förutsättningar i samarbete med lokala föreningar. Hitta program för närmaste gård: www.norrmejerier.se/betesslapp

Betessläpp i Västerbotten

 • Tväråmark - Åke Fredrikssons Gård, 20 maj
 • Umeå – Forslunda, 20 maj
 • Burträsk - Nickängets Lantbuk, 25 maj
 • Vännäs – Glassbonden, 26 maj
 • Vännäs - Ekologiska Lantbrukarna Strand och Nordlund, 27 maj
 • Vindeln - Alenius Lantbruk, 3 juni
 • Vännäs - Leva Gård, 3 juni
 • Blattnicksele - Öjeryds Lantbruk, 3 juni
 • Robertsfors - Berglunda Gård, 6 juni
 • Kåge - Milafo Lantbruk, 6 juni
 • Röbäck - Ulf Johansson i Röbäck, 6 juni
 • Norsjö - Ibackens Gård, 10 juni
 • Hörnsjö - Bränna Gård, 10 juni
 • Åsele - Lindero Lantbruk, 10 juni

Allt du vill veta om mjölk: www.mjolk.se

Pressbilder: https://share.mediaflowpro.com/?38ACLN8DQ9

Presskontakt: Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43, mariann.holmberg@norrmejerier.se

Fakta Norrmejeriers betessläpp 2016

2016 besökte ungefär 15 000 vuxna och barn något av våra 20 betessläpp. Vi bjöd på lika många bullar med mjölk. Några gårdar hade flera tusen besökare. Betessläppen har utvecklats till en stor folkfest med glädje hos både arrangerande bönder och besökare. En del gårdar bjuder också in det lokala föreningslivet, exempelvis LRF lokalavdelningar och idrottsföreningar som sköter servering, håller ordning på parkering, arrangerar lekar och tävlingar.

Fakta bete

Korna släpps ut så snart vädret tillåter för bete under sommaren. Norrländska kor går på bete under minst två sommarmånader. För ekologiska gårdar gäller minst fyra månader.

Kossor gillar den svala och rena Norrlandsluften. Om de får välja går de gärna in i lagården för att få skugga när solen gassar. Istället är många kor i hagen under de ljusa sommarnätterna. En del gårdar har ordnat så att korna kan gå ut och in som de önskar.

Unikt för det norrländska odlingslandskapet

Det norrländska odlingslandskapet med mindre åkrar bidrar till en rik flora och goda förutsättningar för fåglar och insekter att trivas. I norra Sverige odlas i huvudsak gräs som används till djurfoder. Tack vare ljusa sommarnätter är gräset mer näringsrikt här än någon annanstans.

Kor på norrländska gårdar

De vanligaste koraserna i Norrland är svensk låglandsboskap (svart med vita fält), svensk röd boskap (rödbrun), Jerseyko och svensk kullig boskap, där även fjällkor ingår. Därutöver finns flera andra raser, men i färre antal.

Vissa kor mjölkar lite mer, andra har en något fetare mjölk, men det kan skilja lika mycket mellan olika individer inom samma ras. Jerseykor har riktigt fet mjölk (6,5 procent) och att ha Fjällkor är för några bönder ett intresse för att bevara en traditionell koras. 

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 460 lokala bönder varav 390 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,8 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.