Följ Norrmejerier

​Dags för sommarbete hos Norrmejeriers jämtländska mjölkbönder

Pressmeddelande   •   Maj 16, 2017 08:17 CEST

Foto: Johan Gunséus. Se länk till pressbilder.

Sex jämtländska gårdar bjuder in till familjefest när kossorna springer ut på grönbete.

– Att åka på betessläpp har blivit en tradition och ett sätt att inviga sommaren. Vi hoppas att många jämtlänningar ska dela glädjen med oss vid våra betessläpp, säger Johanna Cory, projektledare för Norrmejeriers betessläpp.

Självklart bjuder Norrmejerier på mjölk och bullar. Övriga aktiviteter varierar beroende på gårdens förutsättningar i samarbete med lokala föreningar. Hitta program för närmaste gård: www.norrmejerier.se/betesslapp

Torsta är först ut i Jämtland

Torsta har anordnat flera välbesökta betessläpp, 2016 med uppemot 1500 besökare. I år är första gången som medlem i Norrmejerier.

– Vi har stora förväntningar och bra stöd från Norrmejerier. Arrangemanget kommer bli något utöver det vanliga med fokus på det norrländska. Utöver att vi bjuder på norrländsk mjölk och bullar bakade av Torsta Gårdsrestaurang kommer det att anordnas flera uppskattade aktiviteter för familjen, säger Joackim Ekroth, Torsta AB

– Det är jättekul att så många av oss Norrmerierbönder i Jämtland ordnar betessläpp. Vår mjölk ingår i Norrmejeriers sortiment av 100 procent norrländska mejeriprodukter. Det är värt att uppmärksamma när korna springer ut första gången på sommarens bete, säger Eva Widholm, ordförande i Norrmejeriers krets för Jämtlandsbönder och mjölkbonde vid Trägsta Mjölkgård i Hallen.

Intresset ökar

Att besöka en gård är en möjlighet att träffa en norrländsk mjölkbonde, se glada kor som springer ut på sommarbete och se var mjölken kommer ifrån. Intresset ökar för varje år. Från årsskiftet är 29 Jämtlandsbönder medlemmar i Norrmejerier.

Betessläpp i Jämtland

  • Ås – Torsta, 20 maj
  • Krokom - Lögdbergs Gård, 21 maj
  • Loke, Tandsbyn - Lejda gård, 21 maj
  • Hallen - Trägsta mjölkgård, 25 maj
  • Hammarstrand - Svedja gård, 03 jun
  • Hammerdal – Ruminantia, 03 jun

Hitta program för närmaste gård: www.norrmejerier.se/betesslapp

Norrmejerier ordnar betessläp tillsammans med totalt 27 norrländska gårdar i de fyra nordliga länen.

Allt du vill veta om mjölk: www.mjolk.se

Pressbilder: https://share.mediaflowpro.com/?38ACLN8DQ9

Presskontakt: Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43, mariann.holmberg@norrmejerier.se

Fakta Norrmejeriers betessläpp 2016

2016 besökte ungefär 15 000 vuxna och barn något av våra 20 betessläpp. Vi bjöd på lika många bullar med mjölk. Några gårdar hade flera tusen besökare. Betessläppen har utvecklats till en stor folkfest med glädje hos både arrangerande bönder och besökare. En del gårdar bjuder också in det lokala föreningslivet, exempelvis LRF lokalavdelningar och idrottsföreningar som sköter servering, håller ordning på parkering, arrangerar lekar och tävlingar.

Fakta bete

Korna släpps ut så snart vädret tillåter för bete under sommaren. Norrländska kor går på bete under minst två sommarmånader. För ekologiska gårdar gäller minst fyra månader.

Kossor gillar den svala och rena norrlandsluften. Om de får välja går de gärna in i lagården för att få skugga när solen gassar. Istället är många kor i hagen under de ljusa sommarnätterna. En del gårdar har ordnat så att korna kan gå ut och in som de önskar.

Unikt för det norrländska odlingslandskapet

Det norrländska odlingslandskapet med mindre åkrar bidrar till en rik flora och goda förutsättningar för fåglar och insekter att trivas. I norra Sverige odlas i huvudsak gräs som används till djurfoder. Tack vare ljusa sommarnätter är gräset mer näringsrikt här än någon annanstans.

Kor på norrländska gårdar

De vanligaste koraserna i Norrland är svensk låglandsboskap (svart med vita fält), svensk röd boskap (rödbrun), Jerseyko och svensk kullig boskap, där även fjällkor ingår. Därutöver finns flera andra raser, men i färre antal.

Vissa kor mjölkar lite mer, andra har en något fetare mjölk, men det kan skilja lika mycket mellan olika individer inom samma ras. Jerseykor har riktigt fet mjölk (6,5 procent) och att ha Fjällkor är för några bönder ett intresse för att bevara en traditionell koras. 

Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 460 lokala bönder varav 390 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,8 miljarder kronor per år.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.