Gå direkt till innehåll
​Åtgärder för norrländska mjölkbönder, men inte tillräckligt kraftfulla

Pressmeddelande -

​Åtgärder för norrländska mjölkbönder, men inte tillräckligt kraftfulla

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht presenterar nyheter till de norrländska mjölkbönderna på presskonferens vid Luleå mejeri.

Han beskriver att krisen för de svenska mjölkbönderna framförallt beror på en överproduktion och det ryska handelsembargot.

Pressbild: http://www.mynewsdesk.com/se/norrmejerier_ek/images/bucht-vid-luleaa-mejeri-458221

– Vi behöver extra åtgärder för att överbrygga fram till dess att vi har en vändning, men vi måste förhålla oss till Eus begränsningar kring statsstödsregler, säger Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister.

Regeringens budget som presenteras den 21 september innehåller bland annat att man tänker betala ut maxbeloppet för det så kallade Norrlandsstödet till mjölkbönder. Från dagens nivå är det ytterligare 14 miljoner.

– Det är positivt och jag uppskattar att regeringen vill göra riktade åtgärder för oss mjölkbönder, men man måste komma ihåg att maxnivån har varit densamma i 20 år och urholkats med 23 procent kopplat till inflationen, säger Henrik Wahlberg, ordförande, Norrmejerier.

Andra åtgärder som också kommer i budgeten är 500 miljoner i kreditgarantier till svenska mjölkbönder, det blir även kompensation till mjölkbönderna för den dieselskattehöjning som sker vid årsskiftet, 10 miljoner till rådgivning för unga bönder, ett klövvårdsbidrag, satsningar på ekologisk odling, innovation och export riktat till jordbruket.

Henrik Wahlberg är dock bekymrad över att åtgärderna inte är mer kraftfulla då rapporter från både Jordbruksverket och EU-kommissionen betonar att det behövs ytterligare åtgärder till Eus ytterområdet, dvs Norrland för att upprätthålla mjölkproduktionen efter att produktionskvoterna släpptes fria den 1 april 2015.

– Vi producerar mjölk- och mejeriprodukter under helt andra villkor än i Mellaneuropa och även jämfört med södra Sverige. Transportkostnaderna är avsevärt högre och våra gårdar har en begränsad storlek. Det har jag idag skickat med landsbygdsministern att ta med till mötet mellan jordbruksministrarna i Bryssel i början på september, säger Henrik Wahlberg.

För mer information

Henrik Wahlberg, styrelseordförande, Norrmejerier, 070 694 47 59
Hans-Åke Hammarström, tf vd, Norrmejerier, 070 189 62 08

Presskontakt

Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, mariann.holmberg@norrmejerier.se, 072 222 73 43

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 530 lokala bönder varav 420 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.