Gå direkt till innehåll
Västerbottensost® firar 150 år 2022. Foto: Fabian Björnstjerna
Västerbottensost® firar 150 år 2022. Foto: Fabian Björnstjerna

Pressmeddelande -

150-årigt osthantverk återigen i topp!

I år fyller Västerbottensost® 150 år och är lika omtyckt idag som när den skapades 1872. Lagom till firandet kommer en uppskattad present från svenska folket som i YouGovs årliga lista över Sveriges starkaste varumärken, återigen rankat Västerbottensost som en av de 10 starkaste.

Länk till YouGovs lista: https://yougov.se/news/2021/11/16/swish-ar-sveriges-hogst-rankade-varumarkena/

”Att Västerbottensost® fortsätter att vara så älskad och uppskattad av svenska folket är något vi är mycket stolta över. Vår ambition är att hedra minnet av mejerskan Ulrika Eleonora som skapade Västerbottensost och fortsätta tillverka den på samma sätt så att även kommande generationer ostälskare får njuta av osten.” Säger Maria Forsner, Produktchef Västerbottensost.”

En bit svensk mathistoria
Västerbottensost har en lång och mytomspunnen historia från Burträsk sedan 1872, där den tillverkas än idag. Hela 95% av svenska folket känner till den och somliga säger att den är Sveriges svar på Parmesan. Tack vare sin unika smak har Västerbottensost skapat många goda smakminnen världen över. Kanske främst till högtid och fest men under senare år även till enklare rätter som pizza och pasta. Det är inte första gången som Västerbottensost rankas topp 10 av svenska folket. Den positionen har funnits med under de senaste åren och visar vilken styrka varumärket Västerbottensost besitter.

YouGov
Yougovs Rankning är framtagen med hjälp av BrandIndex och baserat på sex olika imageparametrar som sammanställer de högst rankade varumärkena i Sverige. BrandIndex baseras på indexpoäng och visar genomsnittet av sex olika imageparametrar: kvalitet, allmänt intryck, värde för pengarna, rekommendation, rykte och kundnöjdhet.

För mer information, kontakta:
Maria Forsner, Produktchef Västerbottensost
Email: maria.forsner@norrmejerier.se
Telefon: 070-10 88 317

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner


Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av 410 lokala bönder varav 330 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter cirka 540 årsanställda och omsätter ca två miljarder kronor per år.

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433
Anna-Karin Karlsson

Anna-Karin Karlsson

Presskontakt Hållbarhetschef Tel: 090-18 28 56

Relaterad media

Relaterat innehåll

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.