Gå direkt till innehåll
Nationaldagsmenyns dessert, Ostkaka med Västerbottensost® och somrig jordgubbskompott komponerad av Svenska Kocklandslaget.
Nationaldagsmenyns dessert, Ostkaka med Västerbottensost® och somrig jordgubbskompott komponerad av Svenska Kocklandslaget.

Blogginlägg -

Västerbottensost® intervjuar Ludvig från Svenska Kocklandslaget om årets Nationaldagsmeny

Kocken Ludvig Persson är med i Svenska Kocklandslaget och arbetar till vardags på restaurang Portal i Stockholm. När initiativet med att ta fram en Nationaldagsmeny kom var han den som fick utmaningen att ta fram desserten till menyn.

-Desserter är ju lite av min grej, i Kocklandslaget kommer jag vara en utav dem som gör desserterna i tävlingarna. Jag gick gymnasiet i Helsingborg på Rönnowska skolan, bageri- och konditorilinjen. Jag jobbade och praktiserade på lediga helger under tiden. Desserter och bakverk är någonting jag brinner för och älskar att jobba med.

Hur går dina tankar när du får en sån här uppgift?
-Det är ju först och främst väldigt kul när man får en sån här uppgift. Tankarna börjar gå direkt! Jag tänker på ostens karaktär och tydliga sälta och hur jag kan kombinera den i en dessert. Målet är att behålla ostens unika smak samtidigt som jag sätter den i ett sammanhang som många inte förknippar den med.

Och vad blev resultatet?
-Jag kom fram till att göra en ostkaka, fast inte en helt klassisk sådan. Ostkakan i Nationaldagsmenyn blir krämigare och med vanilj i. Vanilj passar in bra med sältan från Västerbottensost. Till ostkakan serveras en somrig jordgubbskompott på varm karamell och säsongens bär. Friskheten från bären tillsammans med karamellens kolatoner gör att ostkakan får mer liv och jag tycker de förhöjer smakerna.

Svenska Kocklandslaget har för första gången tagit fram en härlig trerättersmeny för att sätta extra guldkant på det svenska nationaldagsfirandet. Västerbottensost® som är initiativtagare till menyn vill med detta inspirera till nya mattraditioner i samband med nationaldagen.

Recepten hittar du här.

Om Ludvig Persson

Ålder:
24 år

Yrke/arbetsplats:
Restaurang Portal, Stockholm

Vad ser du mest fram emot under din tid i Svenska Kocklandslaget?
Jag ser fram emot att utvecklas och lära mig nya kunskaper, lära känna människor som har samma intresse för mat som jag.

Vilken är din favoriträtt med Västerbottensost?
Min favorit är ändå en klassisk Västerbottensostpaj, enkelt och gott!

Vad har du alltid i kylskåpen?
Kimchi


För mer information, kontakta gärna
Lina Jonsson, Product & Relationships Manager Västerbottensost
Lina.Jonsson@norrmejerier.se, 076-136 33 01

Unik historia sedan 1872
Västerbottensost är en svensk klassiker som tillverkades första gången 1872 i Burträsk av mejerskan Ulrika Eleonora Lindström. Den vällagrade hårdosten med sin helt unika smak tillverkas av mjölk från trakterna runt Burträsk och karaktäriseras av sälta, fruktighet och beska. Receptet, som är en väl bevarad hemlighet och som bara några få personer känner till, ligger i säkert förvar i mejeriet i Burträsk. Västerbottensost fascinerar människor lika mycket idag, som för över hundra år sedan. Både i all sin enkelhet på ostbrickan och som uppskattad smaksättare i matlagning samt på brödet. Västerbottensost kan endast tillverkas på det lilla mejeriet i Burträsk. För det är endast där, och ingen annanstans, som Västerbottensost får sin alldeles unika smak.

Om Svenska Kocklandslaget
Det Svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget utgör de två landslag som är Sveriges nationella lag för att tävla i Culinary World Cup 2022 samt Culinary Olympics 2024. Sveriges landslag har under två decennium presterat på högsta kulinariska nivå och är världens främsta landslag under denna tidsperiod. Senast i Culinary Olympics i Stuttgart 2020 tog Svenska Juniorkocklandslaget guld och Svenska Kocklandslaget silver.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433
Anna-Karin Karlsson

Anna-Karin Karlsson

Presskontakt Hållbarhetschef Tel: 090-18 28 56

Relaterad media

Relaterat innehåll

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.