Gå direkt till innehåll
Nationaldagsmenyns varmrätt komponerad av Svenska Kocklandslaget.
Nationaldagsmenyns varmrätt komponerad av Svenska Kocklandslaget.

Blogginlägg -

Västerbottensost® intervjuar Jens Ericson från Svenska Kocklandslaget om årets Nationaldagsmeny

Svenska Kocklandslaget har för första gången tagit fram en härlig trerättersmeny för att sätta extra guldkant på det svenska nationaldagsfirandet. Västerbottensost® som är initiativtagare till menyn vill med detta inspirera till nya mattraditioner i samband med nationaldagen. Jens Ericsson är General Manager för Svenska Kocklandslaget och den som valt ut lämpliga kockar för uppdraget.

- I Sverige har vi har många bra råvaror och unika smaker vilket gjort det till en fröjd att vara med och skapa den första Nationaldagsmenyn och jag är väldigt stolt över resultatet. Jag hoppas att många kan inspireras och lockas att laga menyn och att rätterna kan komma till pass även senare i sommar.

Recepten hittar du här:

Hur går dina tankar när du får en sån här uppgift?
-Det är alltid roligt när vi får göra uppdrag tillsammans med våra samarbetspartners. I det här fallet kändes det som ett naturligt uppdrag – det är klart att Svenska Kocklandslaget ska ta fram en Nationaldagsmeny! Min utmaning blev att hitta lämpliga kockar för uppdraget.

Vad tycker du själv om resultatet?
- Jag tycker att Ludvig och Marcus har gjort ett bra jobb med att fånga traditionella svenska smaker och samtidigt utmana dem och ge rätterna det lilla extra. Tillsammans har de tagit fram rätter som man även kan göra hemma. Jag tycker att vi fått till en väldigt trevlig meny för Nationaldagen och jag ser själv fram emot att servera flera av rätterna till goda vänner senare i sommar.

Om Jens Ericsson:

Yrke/arbetsplats:
General Manager för Svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget

Ålder:
39 år

Vilken är din favoriträtt med Västerbottensost?
Pizza bianco med Västerbottensost, löjrom, gräddfil och syrad lök

Vad har du alltid i kylskåpen?
En bit Västerbottensost matlagningsbit 24 månaders

Tävlingsframgångar
Silver i Culinary olympics 2020 som lagledare för Stockholm Culinary Team
Guld i Culinary olympics 2012
4:e plats i Culinary World Cup 2010

För mer information, kontakta gärna
Lina Jonsson, Product & Relationships Manager Västerbottensost
Lina.Jonsson@norrmejerier.se, 076-136 33 01

Unik historia sedan 1872
Västerbottensost är en svensk klassiker som tillverkades första gången 1872 i Burträsk av mejerskan Ulrika Eleonora Lindström. Den vällagrade hårdosten med sin helt unika smak tillverkas av mjölk från trakterna runt Burträsk och karaktäriseras av sälta, fruktighet och beska. Receptet, som är en väl bevarad hemlighet och som bara några få personer känner till, ligger i säkert förvar i mejeriet i Burträsk. Västerbottensost fascinerar människor lika mycket idag, som för över hundra år sedan. Både i all sin enkelhet på ostbrickan och som uppskattad smaksättare i matlagning samt på brödet. Västerbottensost kan endast tillverkas på det lilla mejeriet i Burträsk. För det är endast där, och ingen annanstans, som Västerbottensost får sin alldeles unika smak.

Om Svenska Kocklandslaget
Det Svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget utgör de två landslag som är Sveriges nationella lag för att tävla i Culinary World Cup 2022 samt Culinary Olympics 2024. Sveriges landslag har under två decennium presterat på högsta kulinariska nivå och är världens främsta landslag under denna tidsperiod. Senast i Culinary Olympics i Stuttgart 2020 tog Svenska Juniorkocklandslaget guld och Svenska Kocklandslaget silver.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433
Anna-Karin Karlsson

Anna-Karin Karlsson

Presskontakt Hållbarhetschef Tel: 090-18 28 56

Relaterad media

Relaterat innehåll

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.