Gå direkt till innehåll
Härlig Västerbottensostpaj med kantareller. Foto: Anna Demirian
Härlig Västerbottensostpaj med kantareller. Foto: Anna Demirian

Blogginlägg -

Höstfavoriter med Västerbottensost och kantareller

Med en korg full med kantareller känner man sig rik, och möjligheterna till matlagning är många. Pizza, paj, pasta och risotto är trevliga rätter som dessutom passar utmärkt tillsammans med Västerbottensost. Du hittar fler härliga höstrecept på vår hemsida.

Västerbottensostpaj med kantareller

4 st portioner
Ugn 200 grader

Pajskal
3 dl vetemjöl
125 gram kallt smör i tärningar
3 msk kallt vatten

Fyllning
300 g riven Västerbottensost®
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Smörstekta kantareller
800 gram färska kantareller
2 msk smör
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop mjöl, smör och vatten i en matberedare. Tryck ut degen i en form, gärna med en löstagbar kant men en vanlig form går också bra. Låt stå i kylen ett tag. Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Torrstek kantarellerna så att vätskan försvinner. Tillsätt smöret och stek ett tag till så att kantarellerna får en fin yta.

Vispa ihop äggen och grädden tillsammans med salt och peppar. Rör sedan ner Västerbottensost® i äggstanningen.

Häll över äggstanningen och kantarellerna och grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter.

Pizza Bianca med grönkål och Västerbottensost

Cirka 4 personer, ugn 250 grader

4 pizzabottnar
400 g crème fraiche
2 vitlöksklyftor, pressade
200 g blandad svamp, ansad och tunt skivad
100 g grönkål, ansad, sköljd och hackad
1 rödlök, skivad
200 g sidfläsk eller bacon, grovhackat (går att ta bort för vegetarisk pizza bianco)
4–5 dl Västerbottensost® 24 mån, grovriven
1 msk olja
Oregano, torkad
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Blanda crème fraiche och vitlök. Torrstek svampen på medelvärme, salta. Olja in grönkålen. Bre ett tunt lager crème fraiche över pizzan och strö över ett tunt lager ost. Fördela över resterande ingredienser och grädda i ugn tills pizzan fått fin färg, ca 6-8 min.


För mer information, kontakta gärna
Lina Jonsson, Product & Relationships Manager, Västerbottensost
Lina.Jonsson@norrmejerier.se, 076-136 33 01

Unik historia sedan 1872
Västerbottensost är en svensk klassiker som tillverkades första gången 1872 i Burträsk av mejerskan Ulrika Eleonora Lindström. Den vällagrade hårdosten med sin helt unika smak tillverkas av mjölk från trakterna runt Burträsk och karaktäriseras av sälta, fruktighet och beska. Receptet, som är en väl bevarad hemlighet och som bara några få personer känner till, ligger i säkert förvar i mejeriet i Burträsk. Västerbottensost fascinerar människor lika mycket idag, som för över hundra år sedan. Både i all sin enkelhet på ostbrickan och som uppskattad smaksättare i matlagning samt på brödet. Västerbottensost kan endast tillverkas på det lilla mejeriet i Burträsk. För det är endast där, och ingen annanstans, som Västerbottensost får sin alldeles unika smak.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Relaterat material

Relaterade nyheter

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.