Gå direkt till innehåll
Enkel och god höstpasta med Västerbottensost, spenat och kantareller.
Enkel och god höstpasta med Västerbottensost, spenat och kantareller.

Blogginlägg -

Enkla favoritrecept med skogens guld och Västerbottensost

De svenska skogarna bjuder i år in till ett riktigt svampår och lyckan är stor för de många kantarellplockare som finner skogens guld. Här har vi samlat några av våra favoriter där kantarellerna gifter sig väl med smaken och sältan från Västerbottensost på ett alldeles ljuvligt vis. Du hittar fler härliga höstrecept på vår hemsida.

Enkel höstpasta med kantareller, spenat och Västerbottensost®

Tid: 10 minuter
4 portioner

500 g färsk pasta
200 g förvällda kantareller 
2,5 dl grädde
75 g färsk bladspenat
150 g Västerbottensost®, gärna lagrad 24 mån
Smör
Salt
Peppar

Gör så här:
Riv Västerbottensost® fint. 
Koka pasta enligt anvisning på paketet.
Hetta upp en stekpanna med en klick smör och stek kantarellerna på medelvärme ett par minuter tills de glänser. Slå över grädden, tillsätt sköljd spenat och 100 g riven Västerbottensost® och låt det snabbt koka ihop. Sila av pastan och blanda med kantarellsåsen. Servera med riven Västerbottensost®.

Kantarelltoast med Västerbottensost®

4 portioner

4 brödskivor
1/2 liter gula, färska kantareller
100 g Västerbottensost®
Smör till stekning

Gör så här:
Rensa kantarellerna och förväll dem genom att torrsteka dem i en panna så att vätskan dunstar. Tillsätt sedan en stor klick smör och stek tills att kantarellerna får fin färg. Smaka av med salt och peppar.

Rosta/stek brödet. Lägg en skiva Västerbottensost direkt på den varma brödskivan och toppa med kantareller efter smak. Servera toasten varm med riven Västerbottensost® på toppen.

För mer information, kontakta gärna
Lina Jonsson, Product & Relationships Manager, Västerbottensost
Lina.Jonsson@norrmejerier.se, 076-136 33 01

Unik historia sedan 1872
Västerbottensost är en svensk klassiker som tillverkades första gången 1872 i Burträsk av mejerskan Ulrika Eleonora Lindström. Den vällagrade hårdosten med sin helt unika smak tillverkas av mjölk från trakterna runt Burträsk och karaktäriseras av sälta, fruktighet och beska. Receptet, som är en väl bevarad hemlighet och som bara några få personer känner till, ligger i säkert förvar i mejeriet i Burträsk. Västerbottensost fascinerar människor lika mycket idag, som för över hundra år sedan. Både i all sin enkelhet på ostbrickan och som uppskattad smaksättare i matlagning samt på brödet. Västerbottensost kan endast tillverkas på det lilla mejeriet i Burträsk. För det är endast där, och ingen annanstans, som Västerbottensost får sin alldeles unika smak.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner

Presskontakt

Kristina Stiernspetz

Kristina Stiernspetz

Presskontakt Kommunikationschef 0730616433

Relaterat material

Relaterade nyheter

Norrmejerier Ek. Förening

Norrmejerier är ett av Norrlands största livsmedelsföretag. Men framför allt så är vi norrlänningar, grannar, släktingar och vänner som bryr oss om Norrland och alla som bor här. Vi visar omsorg om människor och djur, genom att hålla landskapen öppna, lantbruken hållbara, produkterna lokala och transporterna korta. På så vis vårdar vi inte bara vårt Norrland utan även vår planet. För i en tid när lokalproducerad mat inte är en lokal utan en global angelägenhet så är vårt sätt att arbeta en unik tillgång. Den ska vi tillsammans ta tillvara och bygga framtiden på. För norrlänningarna är de här värdena de viktigaste skälen att välja Norrmejerier. Att det vi gör tillsammans inte bara är gott och nyttigt, utan även omsorg, stolthet och tro på ett levande Norrland.