Följ Norrmejerier

Västerbottensost byter skepnad – tillbaka till ursprunget

Pressmeddelande   •   Sep 16, 2015 10:56 CEST

Nationalsymbolen Västerbottensost kommer från vecka 38 i ny förpackning. Mot svart bakgrund återfinns nu i guld, det anrika brännmärken W, som redan 1910 användes som bevis för högsta kvalitet.

Samtidigt utökas sortimentet med två nya artiklar: En Västerbottensost på bit på 750 gram, samt en påse med 300 gram riven ost. Se hela sortimentet: http://vasterbottensost.com/sortimentet/

Produktbilder ny design av Västerbottensost: https://share.inviewer.se/?ISACYL822G
Övriga pressbilder Västerbottensost: http://vasterbottensost.com/press/

Konsumentvänliga förpackningar

Den nya förpackningen för Västerbottensost på bit är lättare att öppna än den förra och de större förpackningarna med riven Västerbottensost är nu återförslutningsbara. Dekoren lyfter märkningen som kunglig hovleverantör och knyter an till ostens unika och spännande historia som startade i Burträsk 1872.

– Västerbottensost nya dekor återspeglar inte bara en spännande historia och hantverkstradition, utan också ett modernt matvarumärke i framkant som efterfrågas både i Sverige och internationellt, säger Helena Ahlgren, Brand Manager för Västerbottensost.

Vällagrad med unik smak

Västerbottensost är en vällagrad ost med en unik smak, vilket nu även avspeglas tydligare i designen som är övervägande i svart med logotypen i guld. Svart är sedan tidigare förknippat med vällagrad ost, och kontrasten mot logotypen i guld gör det lätt att hitta osten i disken. Ursprungligen användes brännmärket W som en kvalitetsstämpel på den ost som klarade ostmästarens hårda krav. Än idag väljs osten noggrant ut av den nuvarande ostmästaren Thomas Rudin.

Nya tillskott i sortimentet

Utöver ny dekor utökar Västerbottensost även sortimentet med Västerbottensost 750 g bit, samt 300 g riven. De nya produkterna passar väl in i rådande trender. Se hela sortimentet: http://vasterbottensost.com/sortimentet/

– Västerbottensost passar utmärkt som smaksättare i matlagningen för att skapa vardagslyx. Vi möter nu den ökade efterfrågan på Västerbottensost med bekväma förpackningar och smarta format, säger Helena Ahlgren.

Delas, rivs och förpackas i nyinvigd anläggning
Norrmejeriers nya anläggning för bitning, rivning och förpackning av ost invigdes i augusti 2015. En utbyggnad om 4200 kvadratmeter inrymmer det som för närvarande kan vara norra Europas mest moderna ostförädlingsanläggning. Investeringen om cirka 190 miljoner kronor är en satsning på ökad lönsamhet för de norrländska mjölkbönderna och är en fortsättning av den utbyggnad av Burträsk mejeri som invigdes 2014.

Kort om Västerbottensost
Bakom receptet på den älskade osten står mejerskan Ulrika Eleonora Lindström. År 1910 registrerades W-varumärket för Västerbottensost hos Patent- och registreringsverket. Men det var flera år tidigare, runt år 1872, som receptet till Västerbottensost kom till. Ingen vet varför det nu bara går att tillverka Västerbottensost på det lilla mejeriet i Burträsk, om det är husfloran som är unik för Burträsk eller om det beror på andra faktorer. Men en sak är säker, osten är lika älskad idag som för 100 år sedan. Västerbottensost har med sin unika smak och höga kvalitet fått ett gott rykte ute i världen. Det är många som efterfrågar den mytomspunna osten och varje år kommer det in frågor till Västerbottensost runt förutsättningar för export.

Västerbottensost är ett av Norrmejerier registrerat varumärke och har lanserats i bland annat England och Finland. Tack vare Västerbottensost blev Norrmejerier 1990 utnämnd till Kunglig Hovleverantör, en titel som kännetecknar hög svensk kvalitet.

För mer information kontakta

Helena Ahlgren, Brand Manager, Västerbottensost, helena.ahlgren@norrmejerier.se, 070 108 00 51, 090 18 29 44

Presskontakt Wenderfalck
Jens Elfsberg, Wenderfalck, jens.elfsberg@wenderfalck.com, 0707 94 10 56

Presskontakt Norrmejerier
Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, mariann.holmberg@norrmejerier.se, 072 222 73 43

Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 530 lokala bönder varav 420 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.