Följ Norrmejerier

​Välkommen intäkt till Sveriges mjölkbönder

Pressmeddelande   •   Sep 11, 2015 08:37 CEST

ICA erbjuder konsumenter som köper mjölk att bidra med en krona som oavkortat skickas vidare till de svenska mjölkbönderna. ICA går ut gemensamt med LRF om beslutet.

–  Alla initiativ som kan öka mjölkböndernas intäkter är väldigt välkomna. Att ICA centralt har fattat beslutet, gör att effekten blir större än tidigare lovvärda initiativ från enskilda butiker, säger Henrik Wahlberg, styrelseordförande, Norrmejerier och mjölkbonde i Norrbotten.

Andel av levererad mjölk

ICAs enkrona till svenska mjölkbönder gäller under sex månader med start den 21 september. Målet är att det ska ge 75 miljoner kronor. Därutöver skänker ICA ytterligare 25 miljoner, vilket innebär att det blir totalt 100 miljoner att fördela mellan drygt 4000 svenska mjölkbönder

Andelen till Norrmejeriers drygt 400 mjölkbönder, blir i förhållande till de volymer av en-liters mjölk som ICA köper från Norrmejerier.

– Budskapet till konsumenterna är därför att fortsätta välja Norrmejeriers mjölk. Varje köpt liter av vår mjölk är ett stöd till oss mjölkbönder i Norrland. Och ju större volymer Norrmejerier kan sälja till ICA, ju större ersättning kommer vi då att få från ICAs mjölkkrona, säger Henrik Wahlberg.

Välkommet tillskott

Norrmejerier har åtagit sig att oavkortat förmedla ICAs mjölkkrona som ska delas mellan Norrmejeriers drygt 400 mjölkbönder enligt, per kg levererad mjölkråvara.

– Jag skulle önska att jag kunde säga att det blev en hel krona mer per kg levererad mjölk, men vi får vara riktigt glada över att vi som är ägare och leverantörer till Norrmejerier kan få cirka 10 öre mer per kg, under de sex månader som initiativet pågår. Det är dubbelt upp mot den sänkning vi tvingades göra i augusti, säger Henrik Wahlberg.

Mjölk är en av alla mejeriprodukter

Anledningen till att det inte blir en hel krona, per kg levererad mjölk, är att ICA bara är en aktör av många, som säljer mjölk till konsumenter. Det hänger också samman med att bara en del av den mjölkråvara som norrländska mjölkbönder producerar, används till dryckesmjölk.

– Det skulle bli ännu större effekt om samtliga butikskedjor höjde priset och helst på samtliga mejeriprodukter, där några andra storsäljare är fil, yoghurt, smör, ost och gräddfil, säger Henrik Wahlberg.

För mer information
Henrik Wahlberg, styrelseordförande, Norrmejerier, 070 694 47 59

Presskontakt
Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig, Norrmejerier, 072 222 73 43

Om Norrmejerier

Norrmejerier Ek. Förening är norrlänningarnas mejeri och ägs av cirka 530 lokala bönder varav 420 aktiva mjölkleverantörer i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Vi förädlar årligen drygt 200 miljoner kg mjölk vid våra mejerier i Umeå, Luleå och Burträsk till olika mejeriprodukter som mjölk, fil, grädde och ost. I vårt produktsortiment ingår varumärkena Norrmejerier®, Västerbottensost®, Verum®, Gainomax®, Fjällfil®, Fjällyoghurt® och Norrgott®. Norrmejerier sysselsätter drygt 500 årsanställda och omsätter ca 1,9 miljarder kronor per år.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.